Салцбург: Ги измешале вакцините при вакцинирање на ученици

Сподели со своите пријатели

За време на вакцинацијата на учениците во основното училиште во Салцбург Тенегау, дошло до мешање на вакцините, па 33 деца примиле погрешни вакцини.

Loading...

Наместо четирикратна вакцина за заштита од детска парализа, дифтерија, тетанус и голема кашлица, на учениците им била дадена вакцина против хуманиот папиломавирус (ХПВ).

Таа вакцина ја примиле 33 деца од второ одделение од основно училиште.

„Родителите веднаш беа информирани за грешката и беше даден сеопфатен медицински совет како да се постапи“, објави провинциската влада.

Вакцината за ХПВ (Гардасил9) се препорачува само за деца постари од девет години, така што во овој случај е дадена две години порано, што не е дозволено.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Петмина Палестинци загинаа во смртоносни инциденти

Секретарот за здравство на провинцијата Петра Грубер Јухас рече дека според лекарите нема докази дека постои зголемен здравствен ризик за децата.

Сепак, потребна е втора вакцинација против ХПВ за да има заштитен ефект.

Грубер Јухас изрази жалење, посочувајќи дека се работи за изолиран случај, додавајќи дека обично поради стандардизираниот процес речиси е невозможно да се мешаат вакцините.

Loading...

Меѓутоа, во ова училиште дошло до грешка бидејќи училиштето планирало истовремено да ги вакцинира постарите училишни деца против ХПВ.