Прекинат е протокот на нафта преку нафтоводот Дружба кон Унгарија и Словачка

Сподели со своите пријатели

Снабдувањето на нафта за Унгарија и Словачка преку гасоводот Дружба во моментов е прекината по рускиот ракетен напад врз дел од инфраструктурата на самиот гасовод.

Loading...

Прекинот на снабдувањето се случи во исто време како и експлозијата во источна Полска во градот Пржеводов.

Досега, прекинот во суспензијата официјално го потврдија Унгарија и Словачка, но не и Чешка и Полска, кои исто така го користат овој гасовод.

Поради ова, но и поради инцидентот во Полска, унгарскиот премиер Виктор Орбан истата вечер свика состанок на Националниот совет за одбрана.

МОЛ: Погодена е електраната што ја снабдува црната станица

Унгарски МОЛ ја пренесе изјавата на својот украински партнер, кој изјавил дека поради руски ракетен истрел била погодена електраната која ја снабдува пумпната станица со струја, што довело до прекин на работата и испораките.

Словачкиот Транспетрол, од друга страна, го потврди прекинот повикувајќи се на технички причини од украинска страна, но не го спомна ракетниот истрел како причина.

Чешкиот оператор МЕРО не потврди никакви нарушувања во протокот на нафта, ниту пак полскиот PERN.

Мрежата на гасоводот Дружба потекнува од Русија, а потоа се разгранува во Белорусија и Украина, снабдувајќи дел од земјите од Источна и Централна Европа.

Loading...

Сите информации за економско-енергетската криза во Македонија, регионот и светот можете да ги прочитате ТУКА.