Овој град ќе ви плати 9.000 евра за да се доселите, но има два услови

Сподели со своите пријатели

Во истиот месец кога сицилијанскиот град Самбука ди Сичилија продава куќи за едно евро, друг италијански град нуди 9.000 евра за да се преселите во него.

Пред да ги спакувате курефите и тргнете кон Локана, постојат неколку услови кои треба да ги исполните.

Loading...

Секој кој сака да живее тука мора да има дете и плата од минимум 6.000 евра.

Градоначалникот на алпското село Локан, џовани матиет, ја спровел ова акампањ поради падот на популацијата од 7.000 во раните деведесетти на едвај 1.500 жители денес.

Понудата за живот во напуштените куќи важена само за италијански државјани, а денес е раширена и на другите. Градоначалникот се надева дека ќе привлече млади луѓе кои можат да работат од дома или имаат волја во селото да започнат бизнис.

Инаку, селото има потенцијал за обнова благодарение на чистата енергија од хидроелектраната која се продава на државата.

А со оглед на тоа дека се наоѓа во срцето на Националниот парк Гран Парадисо во прашање е локација богата со природа за сите љубители на активностите.

https://youtu.be/senSYB8hpTU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *