ОН: Украина извезла 14 милиони тони житарици

Сподели со своите пријатели

На прес-конференција во четвртокот во Женева, генералниот секретар на УНКТАД, Ребека Гринспан, која учествува во преговорите, истакна дека договорот меѓу Украина и Русија овозможил да се намали светската цена на прехранбените производи седум последователни месеци.

Loading...

„Надминавме 14 милиони тони кои беа дистрибуирани благодарение на Црноморската иницијатива за житни култури“, што е „исклучително голема количина за пазарот“, рече таа.

Договорот што на 22 јули го потпишаа ОН, Украина, Русија и Турција на 120 дена ја ублажи светската криза со храна предизвикана од војната и беше продолжен за четири месеци.

Гринспан предупреди дека следната година може да има недостиг од ѓубриво. Времето е кратко затоа што сеидбата не може да се одложи.

„Затоа се трудиме да го решиме овој проблем што е можно поскоро“, рече таа.

Москва се жали дека не може да го продаде своето ѓубриво поради западните санкции наметнати на финансискиот и логистичкиот сектор.

Генералниот секретар на УНКТАД рече дека е „умерено оптимист“ за „непосредниот“ напредок во прашањето за ѓубривото, но не откри детали од преговорите.

„Има тешкотии“, рече таа.

Loading...

Врз основа на два договори потпишани на 22 јули, Светската програма за храна за храна сака да му олесни на рускиот производител Уралкем-Уралкали да донира 260.000 тони ѓубриво за најпотребните земји во Африка.

Ова ѓубриво моментално се наоѓа во пристаништата на Холандија, Белгија, Естонија и Летонија, додаде Гринспан, а „тие четири земји се согласија да го пуштат“.

Експертите веќе го испитуваа ѓубривото во Белгија, Естонија и Латвија и ОН се уште ги чекаат резултатите пред да биде испратено во западноафриканските земји, рече таа.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.