ОН го испратија шефот на нуклеарната стража во Украина

Сподели со своите пријатели

Директорот на агенцијата за нуклеарен надзор на ОН, Рафаел Мариано Гроси (Гроси), пристигна во Украина за да разговара со високи владини претставници за обезбедување „итна техничка помош“ за да се осигура безбедноста на нуклеарните постројки на Украина.

Loading...

Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) соопшти дека нејзиниот генерален директор има намера да „иницира брза безбедносна помош“ за нуклеарните постројки на Украина.

 

За неколку часа во Австралија падна дожд колку што обично паѓа за еден месец

 

Тоа би вклучувало испраќање експерти на МААЕ во „приоритетни објекти“ и испраќање „витална безбедносна опрема“, вклучувајќи опрема за надзор и итна помош.

МААЕ соопшти дека Граси оваа недела ќе посети една од украинските нуклеарни централи. Инаку, Украина има 15 нуклеарни реактори во четири активни електрани.

 

Loading...

Страшни снимки од уништувањето на Мариупол, делови срамнети со земја (ФОТО)

 

Потсетуваме дека руските сили веќе ја презедоа контролата врз Чернобил и нуклеарната централа во Запорожје, најголемата во Украина.