Нов 11-ти пакет санкции на ЕУ кон Русија: Целите одат кон Централна Азија

Сподели со своите пријатели

Земјите од Централна Азија како Узбекистан и Казахстан најверојатно ќе бидат првите мети на радикалниот нов предлог на ЕУ да се спречи Русија да ги заобиколува санкциите со увоз на високотехнолошки компоненти потребни за водење војна преку нејзините соседи, пишува Politico.

Loading...

Целта е да се обиде да ја уништи воената машина на претседателот Владимир Путин, поради што за првпат предлогот на ЕУ ќе вклучи контрамерки против земјите кои ѝ помагаат на Москва да го избегне трговското ембарго на Брисел.

За тоа се виновни и Кина и Турција бидејќи и фрлија спас на Русија, но дипломатите на ЕУ порачаа дека тие нема да бидат цел на 11-тиот пакет санкции.

Наместо тоа, Брисел е насочена кон државите од Централна Азија. Претставникот на ЕУ за санкции Дејвид О’Саливан ги помина изминатите неколку дена во Турција, Узбекистан и Казахстан во обид да го процени обемот на заобиколувањето на санкциите.

Според 11-тиот предлог пакет што го виде Политико, Комисијата на ЕУ сака да ги таргетира „лицата и субјектите кои ги заобиколуваат рестриктивните мерки на Унијата со активности насочени или како резултат на попречување на забраните во тие мерки“.

Ова се однесува, на пример, за компании основани во трети земји кои набавуваат стоки што подлежат на ограничувања од компании основани во Унијата и кои потоа се доставуваат до Русија, директно или преку посредници“.

Значајно е што во двата анекси на предлогот не се спомнуваат конкретни земји или производи, но на земјите од ЕУ е да ја донесат таа одлука.

Единаесеттиот пакет санкции во моментов вклучува листа од 72 лица и 31 правно лице.

Loading...

Амбасадорите на ЕУ утре ќе го кажат своето мислење за предложените санкции.

Неколку земји од ЕУ стравуваат дека Брисел ризикува да ја отвори Пандорината кутија со овој предлог.

Со воспоставување на принципот дека земјите кои ги прекршуваат санкциите на ЕУ, намерно или не, може да бидат цел на санкции, овој потег ја отвора можноста други земји како Турција или Кина да бидат следни на листата на казнување.

САД го охрабруваат Брисел да заземе многу поостар став кон Кина, но ЕУ не сака да се дистанцира од Пекинг.

Слично на тоа, справувањето со Турција исто така се смета за политички ризик, особено кога станува збор за имиграцијата, имајќи предвид дека Турција долго време дејствува како тампон зона меѓу ЕУ и Блискиот Исток.

Претстојниот самит на Г7 во Јапонија, исто така, се очекува да биде можност за групата на најсилните светски економии да се фокусира на зајакнување на санкциите против Русија и борбата против избегнувањето санкции.