Неверојатни факти за животот во Шведска кои сигурно не сте ги знаеле

Сподели со своите пријатели

Шведска е земја на Волво, Икеа, Minecraft и многу други омилени работи, има бесплатно образование, одличен здравствен систем, чист воздух и недопрена природа. Поради сето ова, многу луѓе се одлучуваат да живеат во Шведска.

Еве неколку неверојатни факти за оваа земја.

Loading...

1. Шведска е прва земја во Европската унија според бројот на патенти и инвестира многу во дигиталната технологија. Некои од патентите вклучуваат изум на пејсмејкер, овесно млеко и вокер.

2. Швеѓаните се многу ориентирани кон зачувување на животната средина и се одлага само 1 процент ѓубре, а дури 52 проценти се користат за производство на енергија, па така 47 проценти се рециклираат. Уште повеќе, компаниите што произведуваат енергија од отпад увезуваат отпад од околните земји!

 

 

3. Хиерархијата не е нагласена во оваа земја – политиката на компаниите е сите вработени да се обраќаат едни на други по име, па дури и студентите не им се обраќаат на професорите по звања.

4. Приватниот простор овде е многу почитуван – не обидувајте се да започнете разговор со странец додека, на пример, чекате автобус.

5. Прашањата поврзани со приватниот живот, претходните работни места и семејствата се сметаат за крајно непристојни.

Loading...

6. Да се најде стан во Шведска е многу тешко, а најтешко е во Стокхолм. Луѓето се наоѓаат на списоците на чекање со години, а цените на недвижностите се астрономски. Единствената утеха е што становите за изнајмување се генерално во добра состојба.

7. Швеѓаните не се љубители на готовина и плаќаат дури и многу мали суми со кредитни картички. Некои места дури и не прифаќаат готовина!

8. На масата секогаш има специјален нож за путер направен од дрво и пластика. Секој што е на маса го дели и важно е да се почитува „редоследот на ширење“.

9. Чевлите во кои шетате по улицата остануваат пред влезната врата, а носењето чевли во станот е крајно непристојно. Затоа секој обрнува внимание на изгледот на своите чорапи.

 

 

10. Стандардниот работен ден завршува во 17 часот и после тоа канцелариите се целосно празни. Родителите на мали деца заминуваат порано за да ги земат од градинка и училиште, и тоа се подразбира и нема потреба тоа да му се потенцира на шефот.

11. Една од најважните деловни традиции е таканаречената фика – кафе пауза со колегите. Непристојно е да се пие кафе сам, како и да се одговара на деловни мејлови за време на траењето на „фика“.

12. Двајцата родители на новороденчиња имаат вкупно 480 дена одмор. Секој родител треба да помине три месеци со детето, а остатокот од боледувањето може да го дистрибуираат едни на други како што сакаат. Времето со детето се смета за нормално и пожелно.

Loading...

13. Просечен Швеѓанец има 33 дена годишен одмор.

14. Времето со семејството е исклучително важно, поради што Швеѓаните се обидуваат да работат 6 часа на ден.

15. Пред да му дадете име на детето, името мора да биде одобрено од државна агенција во текот на првите три месеци од животот на детето. Имињата како „Металика“ и „Икеа“ се забранети, за среќа на малите Швеѓани.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *