Научник на НАСА претстави како би изгледала земјата без океаните (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Океаните покриваат најголем дел од површината на Земјата, вклучувајќи го неговиот најдолг планински венец и античките патеки кои порано ги поминувале луѓето од континент до континент во античко минато.

Loading...

Светски познатиот научник Џејмс О Донахи покажа видео на НАСА од 2008 година, во кое се гледа како би изгледал светот ако исчезне океанот и ќе се откријат три петтини од површината на Земјата.

НАСА: Поради топлото време се намалила озонската дупка

О’Донахи работи во Јапонската вселенска агенција (ЈАкса) и претходно беше во НАСА.

При обработката на анимацијата, тој додаде уште неколку информации, како што е следење на исчезнувањето на водата во текот на видеото.

Нашите предци можеле пеш да патуваат од Сибир до Аљаска

– Јас го забавив почетниот дел од анимацијата, бидејќи има многу подводно олеснување што ќе се појави многу наскоро откако ќе исчезнат првите десет метри, изјави О’Донахи за Business Insider.

Живот на Марс откриен пред 40 години, тврди поранешен научник на НАСА

Loading...

Така, брзо би биле откриени континенталните плочи и некои копнени патеки што ги минувале првите луѓе додека мигрирале од континент кон континент.

Пред десетици илјади години, нашите предци можеле да одат пеш од континентална Европа до Велика Британија, од Сибир до Аљаска и од Австралија до островите околу него.

Океанот се заледил на половите

„Кога дојде последното ледено доба, голем дел од водата на океанот беше замрзната на столбовите, затоа се формирале овие копнени правци, кои сега се покриени со морето“, рече О’Донахи.

Научник од НАСА: Ќе откриеме докази за живот на Марс

Во анимацијата можеме да го видиме и најдолгиот планински венец на Земјата, што би се појави пред нашите очи кога надморската височина би се спуштила за 2.000 до 3.000 метри.

Тоа е ланец што се протега на околу 60.000 километри низ целиот свет, а над 90% од нејзината површина сега е под вода.


Loading...

Leave a Reply