Живот на Марс откриен пред 40 години, тврди поранешен научник на НАСА

Сподели со своите пријатели

Гилберт Левин, главен истражувач на експериментот на НАСА, кој ја испратил сондата Викинг на Марс во 1976 година, објавил напис во „Scientific American“, во кој се тврди дека позитивните резултати од експериментот биле доказ за животот на Црвената планета.

Loading...

Експериментот е дизајниран да ја тестира марсовата почва за органска материја. „Се чини дека одговоривме на тоа прашање“, наведува Левин во статијата.

Како дел од експериментот, Викинг ставал хранливи материи во примероците од Земјата на Марс, доколку имало некаков облик на живот, ќе трошело храна и ќе ги оставило зад себе гасовитите траги од неговиот метаболизам што ќе ги детектираат сензорите.

За да се потврди дека станува збор за биолошка реакција, тестот тестот бил повторен по варењето на примерокот – што сигурно би било смртоносно. Доколку реакцијата се мери во првиот примерок, а не во вториот, тоа би значело дека во првиот примерок се случиле одредени биолошки реакции.

Токму тоа се случи, тврди Левин.

Сепак, другите експерименти не успеале да го детектираат органскиот материјал, а НАСА не успеала да ги реплицира резултатите во лабораторијата, и затоа ги отфрлила оригиналните позитивни резултати како лажни позитивни, односно тие биле заведени како резултат на некоја непозната хемиска реакција наместо присуството на туѓи животи.

„НАСА одлучи дека е пронајдена супстанција што имитира живот, а не живот. Необјасниво, 43 години по лансирањето на Викинг, ниту една сонда на НАСА испратена до Марс не носела инструменти за откривање на животот“, истакнува Левин.


Leave a Reply