Направена првата снимка од Земја во 4К резолуција (ВИДЕО)

Сподели со своите пријатели

Египетскиот сателит кој е произведен во Русија направи прва снимка од Земјата во 4К резолуција, соопшти британската компанија „Сен“, која го произвела видео-системот за снимање.

Loading...

Како што наведуваат од компанија, успешно е тестиран и системот со кој се снима во таа резолуција и испраќа на снимки на Земјата.

– Тоа е прв систем во светот кој е во можност од орбитата да испраќа на земјата слика во реално време во ваква висока резолуција, стои во соопштението.

Видео-системот се состои од шест камери, од кои две се подвижни, а со нив управува заеднички компјутерски систем.

На снимката која е објавена можат да се видат Средоземното, но и Црвеното море.

Инаку, овој сателит го произвела руската компанија „Енергија“. Моментално руски специјалисти вршат последни испитувања на сателитот, по што целосно ќе биде предаден на Египет.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *