Која е всушност разликата меѓу космонаут и астронаут?

Сподели со своите пријатели

Веројатно сте забележале дека Валентина Терешкова и Јури Гагарин секогаш се нарекуваат космонаути, додека Нил Армстронг и Едвин Олдрин се астронаути. Дали има разлика?

Loading...

Всушност, имињата космонаут и астронаут навистина не прават никаква разлика во значењето – сите тие се смели пилоти кои летаа во универзумот – при што едните се советски или руски, додека другите се американски.

Оваа дистинкција заостанува на јазикот на Студената војна и вселенските трки меѓу САД и СССР – имено, конфликтот меѓу двете сили се водеше не само преку локални војни и револуции, во вселената и на улиците на Берлин, туку и на јазикот.

 

 

Обете држави упорно воведоа свои концепти, пред се во науката, од имињата на хемиските елементи до вселенските патници, со претензија да ги направат глобални.

Космонаутот се уште се користи денес во Руската Федерација и земјите од Источна Европа, додека името астронаут се користи во САД и западните земји.

Loading...

Овие термини кај нас се синоними и подеднакво се користат, иако доминира зборот астронаут.

Двата термина се создадени со спојување на зборови од грчко потекло.

Првото име, космонаут, на руски „космонавт“, буквално значи вселенски морнар. Создадено е со спојување на грчкиот збор наут (ναύτης), што значи морнар со зборот космос (kόσμος), кој првично означува ред (со подлабоки значења во филозофијата и христијанската традиција) и користен како име за Универзумот.

Американскиот астронаут буквално значи ѕвезден морнар и бил создаден на сличен начин, со спојување на зборот наут со астро, што значи ѕвезда.

 

 

Терминот космонаут се смета дека го измислил Советскиот вселенски инженер Михаил Тихонарав, а терминот ќе стапи во употреба откако херојот на Советскиот Сојуз од 1961 година, Јури Гагарин, беше првиот човек што успешно полета во универзумот.

Loading...

Американската НАСА ќе одлучи да не го користи терминот космонаут, туку име кое прв пат се појави во литературата за научна фантастика на почетокот на 19 век.

Астронаутот се чини дека првпат се споменува во книгата „SF“ од 1880 година од англискиот писател Перси Грег, а беше измислен од тогашниот популарен термин „аеронаут“, кој се однесуваше на носач на авиони и се користеше како име за пилот балон.

Вселенската игра со зборови беше користена и по Студената војна – како пријателски одговор на негативната традиција на Студената војна, американскиот астронаут Норман Тагард, кој за прв пат леташе со руско вселенско летало во 1995 година, беше прогласен за прв „американски космонаут“.

Со истиот ток, кинеските астронаути денес во западните медиуми честопати се нарекуваат тајконаути, што е хибриден збор создаден со спојување на грчката наут со кинескиот назив за вселената, таикинг.

 

 

Во Кина, тие инаку се нарекуваат hángtiān yuán, со што се означуваат кинеските членови на вселенската програма кои летаат на отворен простор (но, само во рамките на Сончевиот систем).

Loading...

Leave a Reply