„Ќерко, жено, ова е мојата нова девојка“ – Балканец се пофалил на семејството со новата љубовница

Сподели со своите пријатели

Поради необичната идеја да го запознае своето семејство со својата љубовница, тогашниот 38-годишен маж од областа Питомаша во Хрватска завршил на суд со сопругата под обвинение за семејно насилство.

Loading...

Денес и двајцата се на 42-годишна возраст и се ослободени од кривичното дело за кое биле обвинети во 2017 година.

Овој случај предизвика шок, но и смеа кај јавноста, која го нарече „невиден циркус“.

Според пресудата, на почетокот на април 2017 година, 38-годишен маж во друштво на својата нова девојка дошол со комбе во дворот на куќата во која живее неговата сопруга. Излегол од комбето и се упатил кон стаклена градина и силос за да заврши некоја работа, а девојчето останало да седи во комбето и да го чека. Кога неговата сè уште легална сопруга видела дека новиот „миленик“ на нејзиниот сопруг е во комбето, дошла до комбето и театрално ја поканила својата 10-годишна ќерка, пишува Подравски.хр.

– Дојдете да видите кого татко ти го донесе во дворот – извикала вознемирената жена на својата десетгодишна ќерка и ја отворила вратата од комбето во кое седела девојката и продолжила: „Па, како не ти е срам да влегуваш во нашиот двор! “.

Ја треснала вратата, а кога слушнал за тресокот и вревата, се појавил и нејзиниот сопруг.

– Копиле, ѓубре, како може овој да го донесеш во мојот двор? – го нападнала веднаш и грмел од петиците на некогаш саканиот маж кој решил да се разведе од неа.

Дури и „законит“ не и останал должен. Пред својата 10-годишна ќерка тој возвратил со клетви, а потоа влегол во комбето и заминал со неговата нова пријателка.

Loading...

Подоцна интервенирале полицајци кои биле повикани од некој, а целиот случај завршил во прекршочниот суд, па на крајот на мај 2018 година, тие биле прогласени за виновни и осудени на парични казни.

Осудената сопруга не се жалела, но тоа го сторил нејзиниот тогашен сопруг, кој се појавил како победник во правниот неред. Незадоволен, тој ја обжалил пресудата, а Вишиот прекршочен суд во Загреб ја потврдил жалбата.

Случајот е вратен на Одделот за прекршоци на Општинскиот суд во Вировитица на повторно судење, а во повторената постапка обвинетиот е ослободен од обвинение не затоа што не е виновен, туку затоа што полициските службеници, како обвинители, направиле грешка додека пишувале обвинението.

Разорно, судот не го оспори насилството, сè што е опишано во обвинението на полицијата е несомнено прекршување, но „овластениот обвинител не наведе какво насилство извршиле обвинетите или какви биле последиците од тие дела“.

Затоа, доколку обвинетите извршиле психолошка форма на насилство, треба да се напомене дека споменатото дело во фактичкиот опис предизвикало повреда на достоинството или вознемиреноста на жртвата, затоа што за делото обвинето за обвинетите да биде казниво, мора да содржат последица – било објаснето во ослободителната пресуда, пишува „Подравски.хр“.

Бидејќи обвинението имало значителен недостаток, а судијата не смеел да го смени, што не го сториле полициските службеници, судијата го ослободил обвинетиот.

 


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *