Ќерка на поранешен најозогласен нацист работела за германската тајна служба

Сподели со своите пријатели

Гудрун Брувиц, ќерка на Хајнрих Химлер, работела за германската разузнавачка служба БНД од 1961. до 1963. година, потврдила агенцијата.

Бурвиц, ќерка на архитектот на Холокаустот и сама нацист до смрт, била вработена во БНД во место близу Минхен, но под друго име, пренесува Индепендент.

Нејзината работа за западногермснакта разузнавчка слубжа ја открил германскиот „Билд“, во време кога е откриено дека Бурвиц починала во 88 година.

МРАЧНОТО МИНАТО НА ОСНОВАЧОТ НА ИКЕА: Регрутирал членови за нацистите

Loading...

Иако нејзиниот татко бил на чело на СС единицата на Адолф Хитлер и сноси голем дел од одговорнсота за убиствата на шест милиони Еври, Роми и хомосексуалци, Бурвиц до крајот го порекнувала Холокаустот.

Службата БДН за весникот „Билд“ навела дека не е вообичаено да ги коментираат персоналните прашања, но потврдено е дека Бурвиц работела за нив, затоа што „сакаат да бидат транспарентни за врските со нацистите во своето минато“.

На следната страница дознајте повеќе за Хајнрих Химлер

Pages: 1 2

Leave a Reply