Кафе секогаш после, а никогаш пред појадок

Сподели со своите пријатели

Многу луѓе го започнуваат денот со кафе, но грешката што повеќето ја прават е тоа што никогаш не треба да пијат кафе на празен стомак.

Loading...

Истражувачите од Универзитетот во Бат открија дека пиењето кафе пред појадок може да ја наруши контролата на нивото на шеќер во крвта.

Професорот Џејмс Бејтс вели дека повеќето луѓе ќе се разбудат наутро и прво ќе испијат кафе.

 

 

„Контролата на шеќерот во крвта е ослабена ако првото нешто со кое нашето тело дојде во контакт е кафето“

Во студијата, истражувачите вклучиле 29 здрави мажи и жени кои биле подложени на три различни експерименти.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Луѓето кои зборуваат два јазика имаат помала веројатност да развијат деменција

Во еден експеримент, учесниците имале нормален сон и од нив било побарано да консумираат сладок пијалок кога ќе се разбудат.

Loading...

Во вториот, учесниците доживеале нарушен ноќен сон и го пиеле шеќерен пијалок кога се разбудиле.

Конечно, во третиот експеримент, учесниците имале нарушен ноќен сон, но им било дадено силно црно кафе 30 минути пред да консумираат сладок пијалок.

Во секој тест, примероците на крв биле земени од учесниците по засладен пијалок.

Резултатите откриле дека една ноќ на нарушен сон не ги влошила реакциите на гликозата во крвта на учесниците за време на појадокот, во споредба со нормалниот ноќен сон.

 

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Чаеви кои најдобро го регулираат крвниот притисок

 

Сепак, било откриено дека силното црно кафе консумирано пред појадок значително ја зголемува гликозата во крвта за околу 50%.

Loading...

Хари Смит, кој ја водел студијата, додава:

„Поединците треба да се обидат да ги балансираат потенцијалните стимулативни придобивки од кафето со кофеин наутро со потенцијалот за повисоки нивоа на гликоза во крвта и можеби е подобро да консумираат кафе после појадок наместо претходно. Треба да научиме многу повеќе за ефектите на спиењето врз нашиот метаболизам, како што се нарушувањата на спиењето, кои се неопходни за да го нарушат нашиот метаболизам и да создадат долгорочни компликации.