Јужна Осетија стравува: Тбилиси може да биде турнат во провокации

Сподели со своите пријатели

Откако Грузија објави дека се вклучила во кампањата за санкции против Русија, Јужна Осетија треба да ги разгледа сите можни ризици, изјави претседателот на Јужна Осетија.

Loading...

Без оглед на позицијата на Грузија, Тбилиси може да биде турнат во провокации, изјави претседателот Анатолиј Бибилов на состанокот на Советот за безбедност на Јужна Осетија во петокот.

 

И до милион долари: Украина ќе им плати на руски војници кои ќе пребегаат со опрема

 

„Единственото прашање на дневен ред е ситуацијата околу републиката откако Република Јужна Осетија ја објави својата намера да се приклучи на Руската Федерација. Реакциите се насекаде низ светот. Грузија одговори, а исто така и САД. Земајќи предвид дека за време на специјалната воена операција на Руската Федерација, а на која се противат бројни европски земји, Соединетите Американски Држави, кои насочуваат оружје кон украинските нацисти и имајќи предвид дека Грузија исто така најави приклучување кон санкциите против Русија, ние мора да ги земеме предвид сите потенцијални ризици“, рече претседателот.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Шолц одби да испрати оружје во Украина: „Нема шанси, не сакаме војна“

Бибилов нагласи дека без оглед на позицијата и желбите на Грузија, таа може да се охрабри да провоцира и ескалира тензии.

 

Loading...

Зеленски: При повлекувањето Русите ги минираат и телата на загинатите

 

Сепак, Бибилов истакна дека нема промени на соседната територија и дека не е забележано движење на силите.

„Населението не треба да се грижи. Но, надлежните агенции, членови на Советот за безбедност, треба да го интензивираат следењето на сите движења на вооружените формации, медиумските извештаи и сите активности на Грузија и да разработат можен одговор на провокациите“, рече претседателот.