Израснете благодарно и скромно дете: Да го цени она што сте го создале, за што сте се жртвувале

Сподели со своите пријатели

По овие чекори вашето дете повеќе нема да ви бара ништо освен љубов.

Loading...

Не е тајната само во среќата. Среќата не е решение за се. Која е разликата меѓу среќна и несреќна личност?

Кога лицето е во состојба да го цени она што го има. Чувствува вредност на тоа што го има.

Како да ги научите децата да бидат благодарни? Не им кажувајте постојано дека би требало да бидат благодарни. Научете ги уште во раното детство да кажат „Благодарам“ и „Молам“. Неопходно е ваквата навина постепено да се всади, редовно и свесно повтовувајќи ги вежбите.

1. Подарок на денот

Препорачливо е тоа да го правите секојдевно. Можете, на пример, на крајот на денот, пред спиење да ја направите оваа вежба. Важно е да седнете покрај детето и да почнете да му ги набројувати порадоцит еод тој ден. Вклучително состаноци, впечатоци, луѓе, настани, моменти, третмани, достигнувања, успеси итн. поради кои сте благодарни. Децата од предучилишта возраст се под голем впечаток што им се случувало во текот на денот па може да се случи на некои од работите да не се сети. Оваа вежба го „тера“ да се присети на добрите моменти. На тој начин учиме да ги славиме позитивните и добри работи, да ги „истакнеме“.

2. „Дали се сеќаваш…?“

За да се засилат пријатните чувства од тој ден во нашето сеќавање, потребно е заедно со детето да се изговори: „Се сеќаваш ли колку ти беше убаво додека трчаше низ ридот?“, „Се сеќаваш ли колку беше среќен кога дојде другарчето“ итн. и сеќавањата со негативна котонација можат да бидат причина за благодарност. На пример, се распиал авотмобилот па сте морале да го водите дететето дома пеш. Кажете му колку е убаво што можело да ужива во прошетката.

Loading...

3. „Колку е тоа кул“

Важно е да го научите детето да препознае позитивни работи. На пример: „Прекрасно е што целото семејство денеска се собра за вечера“, „Прекрасно е што имаме слободен ден и сите заедно ќе гледаме цртан филм“, „Прекрасно е што имаме можност денеска да цртаме заедно“.

Фото: Пиксабеј


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *