Израелски политичар: Вучиќ работи на спречување на Трета светска војна

Сподели со своите пријатели

Претставникот на Кнесетот Боаз Топоровски напиша авторски текст за „Џерусалим пост“ во кој ја анализира глобалната политичка криза и тензиите меѓу Истокот и Западот, кои во моментов се манифестираат во Украина.

Loading...

Тој тврди дека со оглед на актуелната глобална ситуација, има потреба од „силно, здраво и умерено лидерство кое знае како да маневрира меѓу различните интереси, а со тоа да спречи војни и да придонесе за меѓународната стабилност“.

„Избегнувајќи го меѓународното внимание, Александар Вучиќ, претседател на Србија од 2014 година, се ангажираше во сложени напори за одржување на стабилноста на Балканот. Сеќавајќи се дека Првата светска војна избувна во Србија, Вучиќ работи на спречување на нова. на границата опстојуваат тензиите меѓу Србија и Косово поради провокациите на Косово против српското малцинство на неговата спорна територија“, пишува Топоровски.

„Секоја грешка за Косово може да доведе до конфликт“

Тој потсетува дека пред неколку дена полицаец на Косово без никаква причина застрела двајца Срби, од кои едниот имал 11 години.

Тој додава дека се зголемува притисокот од српската јавност врз раководството да заземе поостар став кон провокациите на Косово.

„Сигурен сум дека Косово има свои објаснувања, но како може да го оправда континуираното малтретирање на српското малцинство? прашува Топоровски.

Тој посочува дека Србија има стратешка позиција во Источна Европа, како мост меѓу Истокот и Западот.

Со оглед на тоа што Русија се противи на признавањето на Косово како независна држава, Топоровски смета дека секоја грешка во однос на Косово може да доведе до конфликт меѓу Западот и Истокот, Русија и НАТО, Кина и САД.

Loading...

Претставникот на Кнесетот е убеден дека Србија, за разлика од Косово, прави значителни напори да ја спречи третата светска војна.

Како доказ за своето тврдење, тој ги наведува настаните од декември, кога стотици Срби на Косово поставија блокади на патиштата кои водат кон Србија, а српската војска беше во состојба на готовност.

„Вучиќ ја ризикуваше сопствената популарност заради стабилноста“

„Наспроти тврдењата дека Србија ќе започне војна, Вучиќ отиде на граница за да го реши спорот и да постигне договор што спречи ескалација. Тој се потпира и на помошта на американската администрација, која ја сфати тежината на потенцијалната криза. Вучиќ покажа што е тоа лидерство“, тврди Топоровски.

Тој претпоставува дека Вучиќ, кој ја започна својата политичка кариера во земја растргната од граѓанска војна, научил од грешките од 1990-тите и затоа работи на воспоставување стабилност во балканскиот регион.

Тој наведува дека српскиот претседател, ризикувајќи пад на популарноста, преговарал со косовските претставници со поддршка на тогашниот претседател Доналд Трамп.

„Политичкиот лидер се мери според неговата способност да ги води луѓето во вистинската насока, а не со неговите напори да им угоди. Вучиќ постапи така затоа што сметаше дека е правилно за иднината и на Србија и на регионот. За да се спречи продолжување на меѓународниот хаос, потребни ни се избалансирани и искусни лидери кои знаат да се движат меѓу различни интереси и да избегнат ескалација“, заклучува Топоровски.