Фејсбук и Инстаграм повеќе не поддржуваат NFT

Сподели со своите пријатели

По речиси една година откако Марк Цукерберг ги објави плановите да се пробие во светот на дигиталните токени, без големо изненадување оваа приказна е при крај.

Loading...

Мета ја прекинува својата поддршка за NFT на Фејсбук и Инстаграм, помалку од една година откако го објави својот упад во областа на дигиталните токени на споменатите платформи.

– Засега ги откажуваме дигиталните токени (NFT), со цел да се фокусираме на други начини на кои можеме да ги поддржуваме креаторите, луѓето и бизнисите – рече Стефан Касриел, rаководител за трговија и финансии во Мета.

Не е објаснето зошто Мета го менува својот став за NFT, за кои Цукерберг еднаш сугерираше дека ќе игра голема улога во плановите на компанијата за метаверс.

Сепак, ова не е единствената амбициозна иницијатива на компанијата која пропадна во изминатата година.

Мета, исто така, го затвори својот Novi крипто-паричник минатата година, кој исто така требаше да има поддршка за NFT.

Компанијата, исто така, стави крај на Reality Labs, во рамките на нејзината поделба на метаверс, како и програмата што плаќаше бонуси на креаторите на Reels.