Дебелината и одредена исхрана може да го отежнат лекувањето на ракот на дојката

Сподели со своите пријатели

Премногу мрсна храна и дебелината може да ги влошат шансите за излекување на ракот на дојката, велат кинеските научници во студијата објавена во Американскиот зборник на Националната академија на науките.

Loading...

Исхраната со висока содржина на масти „е фактор со висок ризик за малигна прогресија на рак преку нарушување на цревната микробиота“, според истражувачите, кои исто така рекоа дека „цревната микробиота поврзана со дебелината е исто така поврзана со полоша прогноза“ кај ракот на дојката на пациентите.

Тимот, предводен од лекари и научници од Универзитетот Сун Јат-сен во Гуангжу, предупреди дека дебелината „може да придонесе за забрзување на прогресијата на туморот или да ја намали ефикасноста на хемотерапијата, што на крајот ќе доведе до полоша прогноза“.

Тестовите и анализите покажаа дека цревната микробиота поврзана со исхраната богата со масти предизвикува телото да произведува премногу аминокиселина леуцин, процес за кој велат дека промовира „забрзана прогресија и полоши резултати кај ракот на дојката и меланомот“.

Во исто време, сепак, тестовите укажуваат на врска помеѓу цревата, коскената срцевина и туморите кои за возврат би можеле да покажат „широка авенија за терапевтски стратегии против ракот“ засновани на таргетирање на цревата.

Други студии укажаа на вишокот килограми како причина за рак, според Универзитетот во Тексас.

Бројот на луѓе ширум светот класифицирани како дебели се удвоил на речиси 900 милиони помеѓу 1990 и 2022 година, според податоците собрани од Светската здравствена организација, која исто така проценува дека околу 2,5 милијарди возрасни луѓе ширум светот се со прекумерна тежина.