ДАЛИ ЌЕ ПРЕЖИВЕЕМЕ УШТЕ ЕДНА АПОКАЛИПСА? Астериод оди право кон Европа: Кога нѐ очекува тој удар!!

Сподели со своите пријатели

Од самото откривање во 2004 година, астероидот Апофис не престанува да привлекува големо внимание од научниците и медиумите, особено поради фактот што најверојатно ќе ја погоди нашата планета во 2029 година, а доколку тоа се случи, истребувањето на човечкиот вид е неизбежна. Најновите пресметки ја покажуваат и локацијата на можното влијание.

Loading...

Истражувачот Мајкл Хорн, и покрај пресметките дека судирот нема да се случи, но вселенската карпа ќе лета многу близу до Земјата, инсистира на тоа дека Апофис ќе ја погоди нашата планета и дека ќе биде некаде во зоната помеѓу Црното и Северното Море, односно на европско тло .

Хорн вели: „Ние веруваме дека ударот ќе доведе до пукање на земјината кора, без оглед на тоа дали Апофис паѓа на копно или на море“.

Неговите предвидувања се дека, по ударот, ќе има масовно ослободување на гасови и дека парчиња астероиди и површината на земјата ќе летаат високо кон небото и повторно, како деструктивни проектили, ќе паднат на земјата далеку од местото на влијание.

 

 

Покрај фактот што ударот на астероидот ќе предизвика моментална смрт на оние кои се наоѓаат во радиус од неколку стотици километри од местото на падот на Апофис, ќе има и страшно зголемување на температурата на воздухот, катастрофални пожари, но и затемнување на Сонцето поради големата прашина што ќе се крене.прошири и наскоро ќе стане глобален ефект.

Loading...

НАСА, инаку, веќе започна со подготовки за доаѓањето на астероидот, кој официјално се нарекува 99942 Апофис, со дијаметар од 340 метри. Вселенската агенција тврди дека тоа ќе биде „блиска средба“ и дека Апофис ќе не промаши за нешто помалку од 30 000 километри, но тие сигурно неформално веќе го нарекуваат „Бог на хаосот“.

Познатиот инвеститор во вселенската програма, Елон Маск, вели дека најголемиот проблем е што луѓето сè уште немаат адекватен одговор на ваквите закани, па затоа не сме во можност да се одбраниме.

Leave a Reply