10.09.2019 11:19

Дали патите од синдромот „компјутерски вид“?

Facebook Twitter Google+

Современото време разви зависност од компјутери, мобилни телефони и видео игри. Компјутерите сигурно ја прават работата полесна и поефикасна. За жал, во исто време компјутерите оставаат негативни ефекти врз здравјето, пред сè на видот.

Според последните истражувања, повеќе од 80 проценти од оние кои работат на компјутер имаат проблеми со видот. Симптомите можат да се манифестираат како замор, главоболка, болки во вратот, болки во грбот, замор, замор на очите, двоен и повремено заматен вид.

loading...

Ако во текот на денот се трошат повеќе од три часа пред екранот, секој има предиспозиција да развие синдром на компјутерски вид. Технологијата се усовршува секојдневно, а морфологијата на очите не се менува илјадници години.

Човечкото око не е соодветно да гледа долго во компјутерскиот екран. Исто е кога трошите многу време пред телевизорите и другите електронски уреди со екран, како што е мобилен телефон или таблет.

Истражувањата покажуваат дека луѓето не трепкаат доволно кога се фокусирани на она што го прават. Кога работите на компјутер, фреквенцијата на трепкање се намалува за пет пати, што доведува до сушење и замор на окото.

Синдром може да предизвика лоша продуктивност на трудот кај возрасни и кај деца со тешкотии во учењето. Детскиот вид дополнително го оптоварува играњето игри на компјутер, таблет и телефон. Експертите велат дека сè повеќе деца имаат кратковидност затоа што поминуваат премногу време пред екранот.

Работните очила, како и капките за очи кои ја одржуваат влажноста, можат да бидат корисни во овие нарушувања. Мерките за превенција се исто така многу важни.

Мониторот на вашиот компјутер треба да биде поставен на растојание еднаква на должината на раката, право пред вас, а не на страната. Важно е редовно да трепкате додека работите на вашиот компјутер. Направете кратки паузи на секои 15 минути за да ги опуштите мускулите на очите од напрегнување.

Досега, нема сигурни докази дека употребата на компјутери води кон трајно оштетување на видот, но бидете внимателни, овој синдром не треба да се сфаќа едноставно.


© Со преземање на содржината ги прифаќате Условите за преземање содржини
Loading...

Последни наслови

Facebook Comments