БиХ не ги признава сепаратистичките референдуми во Украина

Сподели со своите пријатели

Претседателот на Претседателството на Босна и Херцеговина Шефик Џаферовиќ зборуваше за сепаратистичките референдуми во регионите на Украина.

Loading...

– Сепаратистичките референдуми во неколку области на Украина, кои во моментов се под руска воена окупација, се незаконски од гледна точка на меѓународното право и Босна и Херцеговина не ги признава – рече Џаферовиќ.

Тој додаде дека Босна и Херцеговина никогаш нема да ги признае ваквите референдуми, бидејќи тие немаат правна основа, тие претставуваат груб напад врз Повелбата на ОН со цел насилно анексија на територијата на суверена држава и, на крајот, освен незаконитост, фактот што се одржуваат ги прави овие референдуми недемократски во услови на воена окупација.

– Во согласност со официјалниот став за Украина, Босна и Херцеговина го почитува суверенитетот и територијалниот интегритет на Украина и ќе останеме дел од апсолутното мнозинство на меѓународната заедница, која преку резолуцијата на Генералното собрание на ОН за агресија врз Украина и други дела, ја потврдија оваа заложба – рече Џаферовиќ.

Сите информации поврзани со најновите случувања со војната во Украина можете да ги прочитате ТУКА.