Извештајот на темата за истражување на храна и нејзиното складирање кое го спровел Универзитетот во Небраска покажал дека лебот, каде и да го чувате, доколко е на собна температура, ќе пропадне за најмногу недела дена, а често и пократко.
На сето тоа, спорите на мувлата кои патуваат во воздухот до лебот, имаат долго корени и често им требаат повеќе денови да се покажат во сино-зелнкаста нијанска по која ги препознаваме.
Зошто треба да ја миеме конзервата сардина пред да ја отвориме?
Затоа, препораката на научниците е дека лебот треба да се чува во замрзнувач или фрижидер.
Во овие ситуации шансите мувлата да се појави на лебот се минимални, а векната може да трае и три месеци.
Кога ќе го стопите, ќе делува свежо како штотуку купен. Ако го јадете чувајте го во ќеса, а ако не го јадете во наредните денови, тогаш исечете го на кришки, ставете во ќеси, исфрлете го воздухот и замрзнете.
Вегетаријанците најпосле ќе може да уживаат во плескавица (видео)