179 интервенции помалку имале кумановските пожарникари лани

Сподели со своите пријатели

Голем пад во бројот на пoжари биле регистрирани минатата година на подрачјето на Куманово во споредба со 2021 година.

Loading...

Според годишниот извештај на Територијалната противпожарна единица Куманово, лани имало дури 179 интевенции помалку во споредба со годината претходно.

– Намалувањето на бројот на пожарите се манифестира во сите сегменти, а особено голема е разликата во делот на пожари на отворен простор, каде бележиме намалување од дури 145 интервенции, се наведува во извештајот.

Кумановските пожарникари лани имале 32 интервенции во Општина Липково, а во Општината Старо Нагоричане интервенирале во четири наврати. Помош пружиле и на една интервенција во Тетово.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ќе се реконструира патот до манастирот Карпино

 

 

– Со оглед на релативно добрата екипираност на ТППЕ, во голема мера беа подобрени условите за работа со што беше овозможено подобро и поефикасно работење на единицата, како во услови на гаснење на пожари, така и при технички интервенции, стои во заклучокот од извештајот.

Loading...

Командирот на ТППЕ Куманово Дејан Илиевски вели дека во изминатите години пожарникарите биле на четири до пет обуки кои ги оргнизира Дирекцијата за заштита и спасување.

– Околу тоа колку се обучени и спремни нашите пожарникари, беа и во Турција, луѓето се обучени колку дозволуваат условите во нашата држава и одговорно тврдам дека затоа што посетувале обука, се обучени да одговорат на највисок можен начин, рече Илиевски на денешната седница на Советот на Општина Куманово.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Димитриевски: На оваа власт пракса ѝ стана да се одземаат ингеренции (ВИДЕО)

Минатата година во Територијалната противпожарна единица Куманово биле вработени 47 лица.

Никола Ивановски