Зошто се затемнува внатрешноста на авионот при полетувањето?

Сподели со своите пријатели

Патниците во авионот сигурно забележале дека при полетување и слетување екипажот го затемнува авионот така што го пригушува осветлувањет, а за тоа има добра прчина.

Замрачувањето на прозорците на авионот и пригушувањето на светлото во пактичните кабини при полетување и слетување не е бесмислено, тукус танува збор за превентивна мерка во случај на опасност и можна евакуација, која патниците ги осигурува полесно да ги пролагодат очите на новонастанатата ситуација.

Замислете да сте во непозната просотија преполна со пречки и со јако светло. Одеднаш некој го гасне светлото и ви наредува бргу да излезете. не би ви тергнало од рака, зар не? – вели пилотот Крис Кук.

Во авионите треба да има нежен извор на природна или вметната светлина која овозможува доволна видливост за било какви непредвидливи ситуации.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.