Зошто Европа сака да ги придобие овие четири земји за борба против Русија и Кина?

Сподели со своите пријатели

Европската унија се обидува да ги подобри односите со некои земји за да ги привлече на своја страна поради влијанието што Русија и Кина го имаат врз нив, пишува весникот „Политико“.

Loading...

Во написот се наведува дека Брисел не го крие својот интерес за четири земји кои се во зоната на интерес на руско-кинеската унија: Бразил, Чиле, Нигерија и Казахстан.

„Не е тешко да се разбере зошто токму овие четири земји се најдоа на приоритетната листа. Секој од нив претставува потенцијална основа за Европската унија во регионите каде што западната алијанса се натпреварува за влијание и ресурси против Русија и Кина. Бразил и Чиле се земји од Латинска Америка богати со ресурси, Нигерија е економски центар на Западна Африка, а Казахстан има наоѓалишта на нафта и гас во Централна Азија“, пишува весникот.

Европските власти веруваат дека зајакнувањето на влијанието на Брисел како противтежа на Москва и Пекинг може да и помогне на Европската унија да ги реши проблемите со ресурсите и да стане понезависен играч на глобалната арена, пренесува Спутник.

– Геоекономијата на Европската унија треба да биде помалку наивна и повеќе да се занимава со економската безбедност. За тоа ќе биде потребна подизајнирана и подобро комбинирана употреба на целиот арсенал на достапни инструменти – рече функционерот од ЕУ.

Портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков изјави дека рускиот претседател е поканет на самитот на БРИКС во август, но дека одлуката за неговото учество ќе биде донесена подоцна.