Завнисноста од смартфони кај децата сè поголема

Сподели со своите пријатели

Американскиот технолошки гигант „Apple“ е повикан од страна на акционерите во компанијата да преземат мерки за сузбивање на растечката завистност од паметните телефони помеѓу децата.

„Jana Partners LLC“ и Калифорнискиот државен систем за пензионирани наставници бојавиле отворено писмо до компанијата „Apple“ да понуди повеќе избори и алатки, за да им помогне на децата во борбата со зависноста од гаџети.

Тие два инвеститори заедно ги контролираат акциите на компанијата „Apple“ во вредност од две милијарди долари.

„Apple“ годинава ќе стане вредна 1.000 милијарди долари

Loading...

Тие предложиле воспоставување на експертски комитет, вклучувајќи и експерти за развој на децата, пружањето дополителни информации на истражувачите и унапредување на софтверот за мобилни телефони, за да се овозможи на родителите подбро да го заштита здравјето на своите деца.

Просечен американски тинејџер добива прв смартфон на 10 години и просечно го користи четири часа дневно. Пресметано е дека 78 отсто од тинејџерите го проверуваат својот мобилен телефон барем еднаш за час време, а 50 отсто се изјасниле дека се зависни од паметните уреди.

Во орвотеното писмо се цитираат бројни студии и истражувања за тоа како користењето на мобилните телефони и социјални мрежи негативно влијае на менталната и физичка состојба кај децата.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.