Западен Балкан се враќа во фокусот на надворешната политика на САД

Сподели со своите пријатели

Соединетите Американски Држави сега се подготвени да му дадат политичка и економска поддршка на регионот, за тој да остане на евроатлантскиот пат, далеку од влијанието на Русија и Кина, пишува Демостат, повикувајќи се на група сенатори кои го претставија нацрт Законот за демократија и просперитет на Балканот.

Loading...

На почетокот на август сенаторите од Демократската и Републиканската партија го претставија заедничкиот нацрт-закон за демократија и просперитет на Балканот, кој има за цел да го поддржи економскиот развој, трговијата и борбата против корупцијата во Западен Балкан.

„Во услови на криза предизвикана од руската инвазија на Украина и јасната амбиција на Владимир Путин да го прошири своето влијание во Источна Европа, односот на Соединетите Држави кон Западен Балкан е од клучно значење“, според американските сенатори, пренесе Демостат.

Според мислењето на сенаторот – коавтор на законот, нашиот регион, кој се наоѓа во срцето на Европа, е „клучен за европскиот мир, стабилност и просперитет“, а со тоа е во интерес и на САД и на Западен Балкан да работи на одржлив и стабилен економски развој… затоа што очигледно е дека ЕУ нема капацитет да го смири регионот и да го откине од прегратките на Русија и Кина.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата сѐ уште во болница, се огласи медицинскиот персонал

„Зависноста од рускиот гас го поврзува регионот со Руската Федерација и на политички и на економски план и ги попречува аспирациите кон ЕУ, додека САД сметаат дека намалувањето на зависноста на регионот од рускиот природен гас и фосилните горива е еден од нивните национални интереси“, се вели во документот.

Американските сенатори веруваат дека корупцијата е сè уште широко присутна на Балканот и дека таа претставува една од најголемите пречки за понатамошниот економски и политички развој на регионот и дека кампањите за дезинформација кои го загрозуваат кредибилитетот на институциите и интегритетот на изборните процеси се дополнителен проблем.

Според Демостат, предлог-законот предвидува зајакнување на трговијата и инвестициите меѓу Западен Балкан и САД, поддршка на постоечките регионални иницијативи, диверзификација на енергетските ресурси и намалување на зависноста од рускиот гас, помош во борбата против корупцијата, но и санкции. за оние кои ја загрозуваат стабилноста на регионот или се вклучени во корупција.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Австралија: Маж е уапсен откако бил забележан со „АК-47“ за кој се испоставило дека е бонг

Санкциите вклучуваат замрзнување на имотот и забрана за влез во САД.

Loading...

Предложениот закон предвидува борба против кампањите за дезинформација, партнерство меѓу универзитетите од Западен Балкан и САД, повторно инсталирање на мисиите на Мировниот корпус во регионот, како и програми за младинско лидерство, зајакнување на владеењето на правото, граѓанското општество, независни медиуми, и поддршка за побрз пристап на земјите од Западен Балкан во Европската Унија и НАТО.

Сенаторите ги поддржаа постоечките регионални иницијативи, како што се Заедничкиот регионален пазар и Отворениот Балкан, со оценка дека имаат голем потенцијал да ги подобрат економските услови во Западен Балкан и истовремено да промовираат инклузија и транспарентност.

„Американската корпорација за финансирање меѓународен развој (ДФЦ) ќе игра клучна улога во поврзувањето на земјите од Западен Балкан и Соединетите Американски Држави“, се наведува во нацрт-законот.

Предвидена е сеопфатна петгодишна стратегија за економски развој на Западен Балкан, која треба да се донесе најдоцна во рок од 180 дена од денот на донесување на законот, а се споменува поддршка за регионални инфраструктурни проекти, изградба на патишта, мостови, железницата, како и техничка поддршка со цел достигнување на европските и американските стандарди во воздушниот сообраќај.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Kаде завршуваат Силните долари испратени во Украина?

Се планира да се работи и на развој на телекомуникациите преку докажани провајдери, на проекти кои ќе ја намалат зависноста од фосилни горива и ќе ја олеснат транзицијата кон почисти извори на енергија.

Законодавството беше предложено од демократскиот сенатор Жан Шеикин и републиканскиот сенатор Роџер Викер, додека беше поддржан од сенаторите Дик Дурбан, Том Тилис, Крис Ван Холен, Бен Кардин и Крис Марфи. Шејхин.

Марфи и Тилис ги посетија Србија, Босна и Херцеговина и Косово во април.

Воведувајќи го предложениот закон, Шејхин рече дека „овој регион ја заслужува секоја можна поддршка за изградба на одржливи демократии и горд сум што го водам овој двопартиски нацрт-закон кој ќе ги зајакне односите меѓу САД и нашите балкански партнери и кој ќе поттикне поголема регионална интеграција“. изјави Шејхин.

Loading...

Марфи рече дека законот ќе ги зајакне американско-балканските врски, ќе ги прошири економските можности и ќе ги поддржи напорите за унапредување на демократијата и искоренување на корупцијата.