Вонземјаните можеле да ја посетат земјата кога луѓето на неа воопшто и не постоеле?

Сподели со своите пријатели

Цивилизацијата е премногу млада за да се сретне со вонземски живот, и интелигентните суштества од галаксијата „Млечниот пат“ можеби ја посетиле Земјата пред да постои човечкиот род, покажува студијата на „Astronomy Journal“.

Само на Млечниот пат, постојат милијарди планети кои се способни за развиен живот на идеално растојание од нивните sвезди. Сепак, научниците веруваат дека не е парадоксот тоа што никогаш не сме откриле форми на вонземски живот.

Loading...

Студијата наведува дека нашата галаксија се состои од 400 милијарди sвезди. Од ова, дури 20 милијарди се „сонциња“. Се проценува дека околу четири милијарди од нив се ротирачки планети со идеални услови за живот. Овие се планети со големина на Земјата.

Ако само секоја илјадита од овие планети содржи каков било облик на живот, тоа би значело дека има четири милиони планети на кои има живот во Млечниот пат!

Студијата на „Astronomy Journal“ проценува дека ако во нашата галаксија имало само една цивилизација способна да колонизира две планети на секои неколку стотици години, целата галаксија би била населена за пет до 50 милиони години.

Млечниот пат е стар околу 13 милијарди години, а Земјата е четири милијарди. Најстарите планети за живеење во оваа галаксија се стари 12 милијарди години. Ова значи дека вонземјаните имаат милијарди години да развијат цивилизација способна да патува низ универзумот.

Со оглед на достапната вселенска технологија, ќе му бидат потребно на човештвото околу две милиони години да ја колонизира целата наша галаксија. И, тоа е релативно малку време во споредба со милијарди години колку што постојат населиви планети.

Студијата проценува дека вонземјаните биле во можност да ја посетат Земјата, но во време кога луѓето сè уште не постоеле. Авторите забележуваат дека претходните истражувања не зеле предвид клучен факт: Нашата галаксија се движи!

На ист начин што планетите орбитираат околу галактичкиот центар. Во случајот со Млечниот пат, ова трае 230 милиони години.

Сончевите системи орбитираат со различни брзини, што значи дека повремено минуваат едни со други на поблиски растојанија.

Loading...

Според истражувањето, вонземјаните можеби чекаат „блиски средби“ на сончевите системи за да скоканат во друг ѕвезден систем и да ги истражуваат планетите во нивните населени зони.

Ако тоа е случај, ширењето низ галаксијата може да трае многу подолго отколку што се мисли. Хипотетички, вонземјаните можеби воопшто не стигнале до нас или не посетувале милиони години пред да се појават луѓето.

Тие слетале на Земјата, не наше интелигентен живот, па продолжиле понатаму?

За да ги истражат сценаријата според кои би можеле да постојат вонземјани, научниците користеле нумерички модели за да симулираат ширење на цивилизацијата низ галаксијата.

Разгледани се различни можности: близина на нови твездени системи, опсег и брзина на хипотетички меѓуѕвездени сонди и временски интервал помеѓу испраќање сонди.

И тие го сториле сето тоа со користење на нашето однесување и можности како појдовна точка, односно потпирајќи се на единственото искуство што го имаме – човечко искуство.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *