Во ОАЕ нема бакнување, во Франција нарачајте две јадења, во Чиле не јадете со раце…

Сподели со своите пријатели

Пред да патуваме во некоја земја, треба да се запознаеме со правилата на однесување на нејзините жители, кои се однесуваат и на туристите.

Патувањето за некои луѓе значи да се одмори од дневниот стрес на работа, додека за други е искуство и учење за различни култури.

Loading...

Важно е да се знае дека кога посетуваме ново место, нова култура, различни луѓе и обичаи, треба да внимаваме на работи што не треба да ги правиме.

Во Русија, парен број цвеќиња никогаш не треба да се донираат, бидејќи гестот се смета за навредлив и несоодветен. Парен број цвеќиња се носат само на погреби. Истото сепак се применува и во нашите верувања и обичаи.

Image by Michael Siebert from Pixabay

Во Кина, треба да се избегнува директен контакт со очите, бидејќи се смета за непочитување на друго лице. Кинезите го прават ова кога се лути на некого, па ако сте околу нив и сакате да останете во добри односи со нив, не ги гледајте во очи.

Во Тајланд, никогаш не треба да се зборува грдо за кралот, затоа што тоа носи проблеми во оваа земја. Исто е ако згазнете нивна банкнота, луѓето ќе ве гледаат како криминалец и ќе се однесуваат со вас така.

Image by Free-Photos from Pixabay

Loading...

Во Норвешка, луѓето не треба да се прашуваат дали одат во црква, затоа што во оваа земја, мал процент од жителите одат во црква, така што може да изгледа непристојно.

Ако се најдете во Индија, не треба да носите чевли во индиските храмови и домови.

Во Обединетите Арапски Емирати не им е дозволено на туристите јавно да се бакнуваат, бидејќи тоа може да создаде многу проблеми.

Во Сингапур, некои од опасните типови кучиња се строго забранети, но има и строги правила и за други раси. Ако одлучите да патувате со вашето куче, можеби треба да го прескокнете Сингапур.

Image by Jason Goh from Pixabay

Французите се многу горди на својата кујна, па затоа се препорачува туристите да нарачаат неколку јадења во ресторанот. Оставањето храна во чинија може да го навреди готвачот.

Никогаш не ги заменувајте Новозеланѓани со Австралијци, бидејќи тоа е навреда за Новозеланѓаните.

Ако јадете со рацете во Чиле, тоа е голема навреда и исто така се смета за безобразна. Ова важи и за помфритот.


Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *