Во Германија е воведена нова обврска за работното време

Сподели со своите пријатели

Според одлуката на Сојузниот суд за труд (БАГ), во Германија е воведена обврската за евиденција на работното време.

Loading...

Според германскиот закон за работно време, досега требаше да се документира само прекувремената и неделната работа, а не целото работно време.

Одлуката на БАГ во моментов е предмет на жестока дебата во коалициската влада „Семафор“ и меѓу експертите за трудово право.

Претседателката на највисокиот германски суд за труд, Инкен Галнер, во вторник во Ерфурт ја оправда обврската на работодавачите систематски да го евидентираат работното време на своите вработени, со толкување на германскиот Закон за здравје и безбедност при работа по пресудата на т.н. Европски суд на правдата.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Мексико: Убиени најмалку 18 луѓе, меѓу кои и градоначалник

Експертите очекуваат дека основната пресуда на BAG ќе има далекусежни ефекти врз моделите на работно време засновани на доверба, кои се практикувале илјадници пати во бизнисот и администрацијата, сè до мобилната работа и домашната канцеларија.

Со својата клучна одлука, Сојузниот суд за труд иницираше дискусија за промена на германскиот закон за работно време.

Федералната влада сè уште работи на транспонирање на барањето на ЕСП од 2019 година за воведување објективно, доверливо и достапно временско снимање во германскиот закон.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Америка се појави нов сериски убиец

Инкен Галнер, претседавачкиот судија на Првиот сенат, се повика на дел од Законот за заштита на трудот кој ги обврзува работодавците да воведат систем што може да ги евидентира работните часови од вработените.

Loading...

„Доколку германскиот Закон за здравје и безбедност при работа го толкувате со одредбите на Европскиот суд на правдата, тогаш веќе постои обврска да се евидентира работното време“, рече Галне, пренесува списанието Fenix.