Во брак само над 18 години: Нов закон во Англија и Велс

Сподели со своите пријатели

Во Англија и Велс стапи на сила нов закон со кој дозволената возраст за брак се зголемува на 18 години, јавува Би-Би-Си.

Loading...

Претходно можеше да се венча на 16 или 17 години со согласност од родителите.

Владата рече дека промените ќе помогнат да се заштитат ранливите деца од присилување на брак.

Претходно, присилниот брак беше прекршок само ако се употреби принуда, како што се заканите.

Но, според Законот за брак и граѓанско партнерство (минимална возраст), сега е нелегално да се организира венчавка на децата во какви било околности, без разлика дали се користи сила или не.

На оние кои ќе бидат прогласени за виновни им се заканува затворска казна до седум години.

Промените не важат во Шкотска и Северна Ирска, каде минималната возраст за брак ќе остане на 16 години.

Во Северна Ирска, родителската согласност е потребна за под 18 години, но не и во Шкотска.

Loading...

Паиси Махмуд го преживеа детскиот брак, а нејзината сестра Баназ беше убиена во таканаречено убиство за чест, откако го напуштила својот сопруг, за кого била принудена да се омажи на 17 години.

Таа рече дека стапувањето на сила на новиот закон во Англија и Велс е „веројатно еден од најважните денови во мојот живот“.

„Тоа е многу емотивно за мене бидејќи навистина, навистина длабоко знам за штетата од детските бракови“, изјави таа за Би-Би-Си Њуз.

Јас лично поминав низ него, ја видов сестра ми како поминува. И ги видов разорните ефекти што може да ги има врз толку многу жени и девојки.

„Кога се обидуваат да ги напуштат детските бракови, крајната казна е смрт, а тоа се случи и во случајот со сестра ми.

Добротворната организација Карма Нирвана, која ги поддржува жртвите на принуден брак, се надева дека новиот закон ќе помогне да се зголеми идентификацијата и пријавувањето на детските бракови.

Директорката Наташа Рату рече дека тоа е „голем чекор напред во справувањето со оваа обично скриена злоупотреба и ќе обезбеди поголема заштита за оние кои се изложени на ризик“.

Британскиот министер за правда, Доминик Рааб, рече: „Оние кои манипулираат со деца во малолетнички бракови сега со право ќе се соочат со целосната сила на законот“.

Loading...