Во Англија и Велс, родени повеќе деца вонбрачно отколку во брак

Сподели со своите пријатели

За прв пат откако се води евиденција, повеќе бебиња се родени вонбрачно во Англија и Велс во 2021 година.

Loading...

Новата статистика открива дека бројот на раѓања на мајки кои не биле во брак или не во граѓанско партнерство го надминал бројот на раѓања од мајки во такви односи.

Треба да се земе предвид дека бројките се совпаднаа со карантинот поради пандемијата, кога не беа дозволени свадби и граѓански партнерства.

Во Англија и Велс во 2021 година се регистрирани 624.828 живородени деца, објави Канцеларијата за национална статистика (ONS).

Од нив, 320.713 се од жени кои не биле во брак или во граѓанско партнерство, што е околу 51,3 отсто од вкупниот број, наспроти 304.115 за родители кои биле во брак или во граѓанско партнерство.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Папата е примен во болница, го чека сериозна операција

Тоа е првпат од почетокот на водење ваква статистика во 1845 година. д-р. Џејмс Такер, шеф на здравствената анализа во ONS, рече дека бројките го следат „долгорочниот тренд на пад на стапките на бракови и зголемување на соживот во последните децении“.

„Сепак, треба да се биде внимателен кога се толкуваат денешните бројки бидејќи сè уште не го знаеме целосниот ефект на пандемијата врз статистиката на бракот и граѓанското партнерство“, додаде тој.

Кои се долгорочните трендови?

Бројките, исто така, покажуваат дека стапката на фертилитет се зголемила за прв пат од 2012 година – на 1,61 дете по жена во 2021 година од 1,58 во 2020 година.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Арктикот би можел да остане без морскиот мраз многу порано од предвиденото

Стапката во 2021 година е сè уште под таа од 2019 година. 624.828 живородени деца регистрирани во 2021 година претставува зголемување од 1,8% во споредба со 2020 година.

Тоа е прво годишно зголемување на живородените деца од 2015 година, иако сè уште е под бројот на раѓања во 2019 година.

И минатата година „останува во согласност“ со долгорочниот тренд на намалување на живородените деца од пред пандемијата на коронавирус, објави ONS.