Внимателно со мастурбирањето – можете да станете зависник и да останете без ерекција

Сподели со своите пријатели

Скоро сите мажи мастурбираат, но постојат и некои кои од самозадоволувањето си имаат направено вистински проблем.

Loading...

Главното прашање е кога здравата навика се претвора во вистинска зависност?

Ден Дрејк, сексуален терапевт, наведува неколку примери каде премногу мастурбирање може да биде штетна појава.

Вашиот друштвен и љубовен живот пати

Ова се однесува на ситации во кои сакате да останете дома за да мастурбирате, отколку да одите во кино со девојка или на спортски натпревар со пријателите. Доколку приметите дека вам ова чество ви се случува, време да ја менувате оваа навика додека не ви нанела штета.

Имате проблеми со ејакулацијата

Одредени мажи користат постојано исти техники за стимулација и постигнување оргазам, што на крајот може да ве остави без ејакулација при полов однос со парнерката. Доколку вам тоа ви се случува, тогаш тоа е проблем кој бара решение.

Razno032-620x350

Loading...

Не престанувате да мислите на тоа

Доколку вашите мисли често одлутаат во време кога мастурбирате или само мислите на тоа кога повторно ќе го правите, тоа може да значи дека веќе имате сериозен проблем.

Сте се обиделе да престанете, но без успех

Една од главните карактеристики на било која зависност е губење контрола. Исто како и кај алкохолот или коцкањето, доколку забележите дека не можете да се ослободите од оваа навина, можеби би требало да размислувате дека имате проблем.

На крајот следува главното прашање: Доколку сте забележале дека имате проблем, што да направите?

Постојат две техники за решавање на овој проблем, според доктор Дрејк – престанете да мастурбирате или престанете да го парвите тоа често. Доколку ова не ви помогне, мора да побарате помош од терапевт или некој друг експерт за да ви помогне пред да биде премногу доцна.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.