Ватикан ѝ ги враќа на Грција фрагментите од Партенон

Сподели со своите пријатели

Ватикан и враќа на Грција три фрагменти од Партенон, кои треба да ѝ бидат доставени на Атина на крајот на март.

Loading...

Соодветниот сертификат беше потпишан на церемонијата во Музеите на Ватикан во вторникот на која присуствуваа кардиналот Фернандо Верхез Алзага, претставник на атинскиот архиепископ Џером II и грчката министерка за култура Лина Мендони.

Фрагментите, кои се очекува да бидат доставени во Атина на 24 март, се чуваат во папските збирки од 19 век и се изложени во музеите на Ватикан.

Папата Франциско ја објави својата одлука за враќање на артефактите во декември 2022 година.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Осудени членовите на најбогатото британско семејство!

Со децении, Грција бара враќање на Елгинските мермери, големи делови од фризот Партенон кои се во сопственост на Британскиот музеј во Лондон од 1816 година.

Во 2009 година, Грција изгради нов музеј во кој ќе бидат сместени делови од оригиналниот фриз и гипсена копија за елементите што недостасуваат.

Партенон, дел од Акропол во Атина, бил завршен во петтиот век п.н.е. како храм на божицата Атена, и во него се сместени некои од најпознатите примери на старогрчка скулптура.

На лордот Елгин, британскиот амбасадор во Отоманската империја во тоа време, му биле отстранети најдобро зачуваните делови и однесени во Британија на почетокот на 19 век, продавајќи ги на Британскиот музеј во 1816 година.

Loading...
ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Германија уапсени тројца мажи осомничени дека работеле за странска тајна служба

56 од 96 панели на фризот се во Лондон.