УМС на ВМРО ДПМНЕ Куманово организира панихида за Драган Богдановски

Сподели со своите пријатели

По повод одбележувањето на годишнината од смртта на Драган Богдановски, Унија на млади сили на ВМРО ДПМНЕ на Општински комитет Куманово, утре /31 мај/, со почеток во 11 часот ќе организира панихида на градските гробишта во Куманово.

Loading...

Драган Богдановски (с. Клечовце, Кумановско, 18 септември 1929 – Федериција, Данска, 31 мај 1998) бил еден од најпознатите македонски политички емигранти по 1945 година и еден од основачите на ВМРО ДПМНЕ. Богдановски 30 години бил во челните редови на патриотски настроената македонска емиграција.

На првиот конгрес на ВМРО ДПМНЕ, одржан во Прилеп на 6 и 7 април 1991 г., Богдановски е избран за почесен претседател на партијата, а од 1991 до 1993 г. е претседател на Задграничниот комитет на ВМРО ДПМНЕ за Европа.

Leave a Reply