Трамп изнел најстрого чувани тајни од Белата куќа

Сподели со своите пријатели

Поднесен е судски документ со кој се оправдува претресот на имотот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп.

Loading...

Во документот се наведува дека 184 доверливи документи со различни класификации биле пронајдени во 15 кутии кои во јули биле предадени на Националниот архив од имотот на Трамп во Мар-а-Лаго.

Се наведува и дека постоело основано сомневање дека на имотот на Трамп на Флорида биле скриени повеќе тајни документи и докази за опструкција.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  „Воената помош што САД ѝ ја испраќаат на Украина е закана за Москва“

Судските документи се јавно достапни на веб-страницата на Окружниот суд на Флорида на САД.

Документите се секако на англиски јазик.

Што содржат документите што Трамп ги изнел од Белата куќа?

Според судски документ, доверливите документи што ги чувал Трамп во Мар-а-Лаго, веројатно содржат некои од најстрого чуваните тајни на американската агенција за национална безбедност.

Помеѓу документите доставени до Националниот архив претходно оваа година, агентите на ФБИ пронајдоа чувствителни записи кои може да содржат разузнавачки информации од Централната разузнавачка агенција (ЦИА) и Агенцијата за национална безбедност (НСА).

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Ова е европска земја со најмногу должници

Некои записи имаат ознака HCS, што може да се однесува на информации за шпиони во странски земји чии животи би биле во опасност доколку се открие нивниот идентитет.

Loading...

Други се означени како ФИСА, повикувајќи се на собирање разузнавачки информации за лица осомничени за шпионажа или тероризам.

Агентите пронајдоа и записи кои може да содржат пресретнати странски комуникациски сигнали и разузнавачки информации кои не се наменети за објавување на странски влади или државјани, како и записи што не се наменети да се споделат без овластување од оригиналниот сопственик.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Во Сомалија се поголем број деца умираат од глад