Тиндер сака да воведе „копче за паника“

Сподели со своите пријатели

Тиндер презема се повеќе и повеќе чекори за подобрување на безбедноста на клиентите, воведувајќи карактеристики кои обезбедуваат можности за најава, опции „копче за паника”, па дури и можност за покана на властите на одредена локација.

Loading...

Матичната компанија на Тиндер, Меч (Match), има удел во апликација за мониторинг на страници и лична безбедност наречена Noonlight. Функциите треба да бидат тестирани во САД од крајот на јануари.

Ако состанокот не е во ред, корисниците на Tinder ќе можат да го активираат алармот преку алатката Noonlight во рамките на апликацијата Tinder.

Тогаш ќе биде потребен код. Ако корисникот не ја внесе лозинката, тие ќе добијат порака од испраќачот на пладне. Ако корисникот не одговори, Noonlight ќе ги повика. Ако не се одговори на повикот или корисникот потврди дека е потребна помош, Noonlight ќе контактира со полицијата.

За да ја користите оваа одлика, корисниците ќе треба да ги споделат своите податоци за локацијата во реално време со апликацијата.

Меч вели дека информациите нема да се користат за маркетинг или за било што друго, но дека треба да бидат обработени од Noonlight, пишува Engadget.

Оние што ја овозможуваат оваа одлика, исто така, ќе можат да прикажат значка на нивниот профил Тиндер. Ова, се надева компанијата, ќе ги одврати оние со штетни намери.

Се разбира, секогаш постои можност случајно да се активира аларм за време на состанокот што се одвива добро, но од компанијата велат дека тоа е ризик што тие се подготвени да го преземат.

Loading...

Минатата година беше воведен систем за предупредување за патници за да се заштитат ЛГБТК корисниците во земји што ги дискриминираат.

Меѓутоа, кога станува збор за безбедност на податоците во рамките на самата апликација, нејзината репутација не е толку добра.


Leave a Reply