Терапевт: Ако сакате здрав однос со вашите деца, мора да ги направите овие две работи

Сподели со своите пријатели

Повеќето родители го сакаат само најдоброто за своите деца. Нивната цел е да видат како растат во среќни и успешни личности и да создадат простор каде што ќе можат да учат и да напредуваат во безбедни и здрави односи.

Loading...

Сепак, не е секогаш лесно да се најде начин да се постигне оваа цел.

За среќа, терапевтот Ели Харвуд сподели два совети во неодамнешната објава на Инстаграм.

Бидете им ефективно безбедно засолниште

Важно е да се биде поврзани и сочувствителни со децата и да се биде цврст лидер, но во исто време да се знае како да се задржи смиреноста, тврди Харвуд.

Работата на родителите е да го создадат тоа безбедно засолниште за децата.

Овој безбеден простор може да им помогне да се справат со своите емоции, а истовремено да им помогне да го разберат светот околу нив.

Затоа, важно е да се биде разбирлив и трпелив со нивните испади.

Направете сигурна основа

На децата им треба сигурна база со нивните родители, каде што границите и лекциите можат да им помогнат да растат и да се развиваат.

Loading...

„Тоа исто така значи дека треба да бидеме родители кои можат да се справуваат со емотивниот процес кога нашите деца не оставаат, заминуваат и го истражуваат реалниот свет“, рече терапевтот во објавата.

Во овој период децата ќе направат многу грешки, истакнува Харвуд.

Сепак, тие ќе учат од тие грешки и можеби дури и ќе се поврзат со другите.

Терапевтот заклучува дека работата на родителите е да бидат безбедна основа во која децата можат да се вратат, да бидат база што ќе им помогне да се чувствуваат разбрано и безбедно додека го истражуваат животот.