рекорди

Сподели со своите пријатели

Во Куријати, Оман неодамна е забележана највисоката ноќна температура во историјата на човештвото: 42,6 степени целзиусови во плус, пренесува CNN. Тој податок потекнува од 26. јуни, а притоа станува збор за најниска температура во период од 24 часа измерена во Куријати, град со околу 50.000 жители. Рекордот го забележал метеорологотПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Светскиот рекорд во задржување здив го постигнал еден француски нуркач во 2009. година кога успеал без дишење да издржи цели 11 минути и 35 секунди. Подоцна, во 2014. година, тој рекорд е соборен за 19 секунди, но тој резултат не е уважен, затоа што не бил официјално регистриран. Трепки одПрочитај повеќе