инфлација

brown concrete building near body of water during daytime

Сподели со своите пријатели

Во јуни годишната стапка на инфлација во Унгарија се намали од четири отсто во мај на 3,7 отсто, објави денеска Централниот завод за статистика на Унгарија (КСХ). Loading… Според извештаите, цените на струјата, гасот и другите горива во Унгарија во јуни паднале за 2,7 отсто на годишно ниво, забавувајќи сеПрочитај повеќе

chart, growth, finance

Сподели со своите пријатели

Инфлацијата во Велика Британија во текот на мај, за прв пат во последните три години, се врати на целното ниво од два отсто, објави британското биро за статистика. Loading… Ценовните притисоци остануваат силни, што сугерира дека Банката на Англија ќе чека уште некое време пред да ги намали каматните стапки,Прочитај повеќе

fisherman's bastion in Budapest during daytime

Сподели со своите пријатели

Годишната стапка на инфлација во Унгарија благо се зголеми во мај од 3,7 отсто во април на 4 отсто, објави денеска Централниот завод за статистика на Унгарија (КСХ). Loading… Според извештаите, цените на струјата, гасот и другите горива во Унгарија во мај паднале за 2,4 отсто на годишно ниво, забавувајќиПрочитај повеќе

clear glass beer mug with beer

Сподели со своите пријатели

Пиварниците во Велика Британија ја намалуваат содржината на алкохол, но не и цената на неколку од нивните најпопуларни пива како дел од она што е познато како намалување на инфлацијата. Loading… Грин Кинг, голем синџир на пиварници и пабови во Обединетото Кралство, ја намали содржината на алкохол во своето популарноПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Војната во Украина и економските санкции што следеа ќе предизвикаат многу поголеми нарушувања во европската економија и пазар од претходните кризи како што е пандемијата на коронавирус, велат економистите. Loading… Во светлината на рускиот напад врз Украина, европските лидери ги засилија плановите за намалување на нивната прекумерна зависност од рускатаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Во Чешка инфлацијата во март достигна 12,7 отсто во однос на истиот период лани и е највисока од мај 1998 година, кога беше 13 отсто, објави денеска Централниот завод за статистика. Loading… Моторот на инфлацијата во март беше горивото, 50 отсто поскапо од пред една година, гасот поскапе за 37,7Прочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Инфлацијата во Австрија расте од месец во месец, а во март достигна 6,8 отсто, покажуваат проценките на Заводот за статистика. Loading… Ова е највисоката вредност од ноември 1981 година. Во однос на февруари, цените во март скокнале за два отсто. Главните причини за поскапувањето и натаму се енергенсите.   РусијаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Инфлацијата во Италија достигна седум отсто, што не се случило од 1991 година, објави италијанскиот институт за статистика. Loading… Италијанскиот институт за статистика објави податоци кои покажуваат дека цените пораснале за 1,2 отсто на месечно ниво, а седум отсто на годишно ниво, а инфлацијата, која не запира деветти месец воПрочитај повеќе