Дејан Ѓорѓиевски

Сподели со своите пријатели

Завршија годинашните ископувања на локалитетот Градиште во Младо Нагоричане кои ги спроведе тимот археолози од НУ Музеј Куманово, информираа од установата. Loading…     И годинава пронајдени се интересни детали, монограм, печати на керамика кои укажуваат на постоење на развиена цивилизација кога егзистирала кон крајот на 4 век пред нашаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Националната установа Музеј Куманово доби понуда за соработка со со реномираниот Флорида Универзитет од Мајами, САД. Loading… Станува збор за организирање на археолошки камп во регионот на Куманово, односно на локалитетот Градиште во Бислимска Клисура, во селото Пчиња. – Понудата е резултат на соработката и интересот кој проф. Флорин КуртаПрочитај повеќе

Сподели со своите пријатели

Археолошкиот тим на Музеј Куманово откри многу ретки фрески од 4 или 5 век на локалитетот Градиште – Бислим во селото Пчиња. Loading… Освен фрагментите, како што информираше раководителот на тимот Дејан Ѓорѓиевски, откриен е и мал дел од слика на светец на најстарата црква откриерна на локалитетот, што имаПрочитај повеќе