Таен тим на „Епл“ развива сателити за пренос на податоци

Сподели со своите пријатели

„Епл“ има таен тим кој работи на сателитска технологија што производителот на „Ајфон“ би можел да ја користи за пренос на интернет директно на уредите, заобиколувајќи ги безжичните мрежи, пренесува „Блумберг“.

Loading...

Според медиумите, „Епл“ има околу десетина инженери за дизајн, авијација, сателит и антена кои работат на проектот, со цел да ги применат своите резултати во рок од пет години.

Работата на проектот сè уште е во почетна фаза и јасен правец за употреба на сателитот сè уште не е дефиниран.

Интересот за сателити за комуникации од следната генерација и безжична технологија значи дека целта на компанијата е веројатно да овозможи да се пренесат податоците до уредот на корисникот или да се поврзат уреди без традиционални безжични мрежи.

„Епл“ исто така може да користи сателити за поточно да ја следи локацијата на своите уреди, обезбедувајќи засилени мапи и нови функции.

Не е јасно дали „Епл“ има намера сама да ги развива сателитите, но се знае дека „Амазон“ планира во иднина да распореди повеќе од 3.000 сателити.

Во последните неколку месеци, Apple започна да ангажира нови експерти за софтвер и хардвер за овој тим, барајќи инженери со искуство во дизајнирање компоненти за комуникациска опрема. Компанијата исто така ангажираше дополнителни директори во областа на аеронаутското и безжичното испорака на податоци.

Патем, Apple значително го зголеми својот буџет за R&D, трошејќи 16 милијарди американски долари во фискална 2019 година, што е за 14% повеќе во однос на претходната година.

Loading...

Една од главните цели на компанијата е таа да користи што е можно поголема технологија, така што сателитската работа исто така може да биде дел од тој концепт.


Leave a Reply