Спасовски се сретна со потпретседателот на Европската комисија Шинас

Сподели со своите пријатели

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски денеска одржа состанок со потпретседателот на Европската комисија за „Заштита на нашиот европски начин на живот“, Маргаритис Шинас. На средбата министерот Спасовски изрази задоволство од започнувањето на пристапните преговори со ЕУ, како децениска стратешка цел на Северна Македонија и уверување дека процесот ќе обезбеди просперитет и напредок на земјата, а реформите на подолг рок ќе донесат бенефит за граѓаните.

Loading...

„Мотивирани сме и посветени на имплементирањето на европските вредности во нашето општество, вклучително и во миграцијата. Имаме добра основа, но и политичка волја и капацитет тоа да го направиме. Чекориме по европскиот пат и израз на нашето заедништво ќе биде и потпишувањето на Договорот со Европската гранична и крајбрежна стража. Наведениот договор е израз на нашата заедничка посветеност за дефинирање на одржливи, трајни решенија во справувањето со илегалната миграција и прекуграничниот криминал. Нашата досегашна соработка на ова поле покажа дека кога работиме заедно, можеме успешно заеднички да ги решиме предизвиците“, истакна министерот Спасовски, изразувајќи благодарност до ЕУ за континуираната поддршка за зајакнување на капацитетите на Граничната полиција, преку обезбедување советодавна помош и обуки, како и преку набавка на специјализирана опрема за зајакнување на граничниот надзор.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Потпишан договор за поевтин роаминг за земјите од Западен Балкан со земјите од ЕУ

Министерот Спасовски како особено значајно го истакнам присуството за странските полициски службеници од соседните земји и земјите партнери од ЕУ, кои учествуваат во заеднички гранични операции на јужната граница и успешно се справуваат со мигрантските предизвици. Како резултат на тоа во делот на криумчарењето на мигранти, во периодот од јануари до јули регистрирано е значително зголемување на бројот на откриени случаи од 119% во однос на истиот период лани, додека бројот на откриени криумчарени мигранти е зголемен за 141%, што укажува на зголемена ефикасност во откривањето на вакви случаи. Како што нагласи Спасовски, трендовите укажуваат дека регистрираните бројки во областа на илегалната миграција, криумчарењето на мигранти и поднесените барања за азил се зголемени во поглед на истиот период минатата година, но тие немаат значителен импакт во однос на националниот систем за управување со миграции. Сепак, од особена важност, според Спасовски, е поддршката од ЕУ во процесот на потпишување и имплементација на договорите за реадмисија со земјите на потекло во сите фази на враќањето.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Потпишан договор за поевтин роаминг за земјите од Западен Балкан со земјите од ЕУ

„Затоа сакам да истакнам дека Република Северна Македонија и МВР продолжуваат да бидат активен дел од широкиот фронт, заедно со нашите соседи и земји партнери, а особено со ЕУ и нејзините институции, како наш стратешки партнер, преку интегрираното гранично управување целосно усогласено со европското законодавство. Притоа, неопходно да се продолжи соработката во сите споменати сегменти, особено важноста од редовна размена на информации меѓу земјите од регионот и на рутата, како и учество во активностите на ФРОНТЕКС, но и поддршка на сите меѓународни иницијативи кои имаат за цел да ја зајакнат соработката и безбедноста во регионот, вклучувајќи ја и безбедноста на целиот Европски континент“, рече Спасовски на средбата со потпретседателот на ЕК, Шинас.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  Потпишан договор за поевтин роаминг за земјите од Западен Балкан со земјите од ЕУ

На средбата се потврди посветеноста на Северна Македонијa во решавањето на предизвиците со илегалната миграција, чија улога како земја кандидат станува сѐ поклучна во продолжување на бескомпромисната борба со криумчарењето на мигранти.

Во таа насока потпретседателот на Европската комисија Шинас истакна: „Многу сум му благодарен на министерот за нашата многу продуктивна средба во Скопје. Сè поблиската соработка на Северна Македонија за миграцијата е дел од нејзиниот пат кон ЕУ и договорот за статусот што се потпишува со нашата европска агенција за гранична и крајбрежна стража ќе биде силен доказ за тоа. Одиме напред, треба да продолжиме да работиме заедно на усогласување на визната политика, борбата против шверцот и управувањето со границите“.