Сонувате ли често соништа за секс? Еве го нивното значење!

Сподели со своите пријатели

Соништа за секс може да изгледаат како активност на напален ум, но толкувачката на соништата Лара Ловенберг истакнува дека тие всушност воопшто не се за секс.

Loading...

И не само тоа, туку во тие соништа се важни сите детали, дури и оние најмалите кои можеби нема да ги забележиме.

Обично соништата се однесуваат на некој аспект од нашиот реален живот и имаат пораки што треба да се откријат во нивната симболика.

– Важно е да се знае дека соништата за секс ретко се однесуваат на физичка привлечност, туку повеќе откриваат нешто на емоционално, психолошко ниво – истакнува тој.

Тој додава дека веќе знаете кога сте будни дали сакате да спиете со некого во реалниот живот, не ви треба сон за да го знаете тоа.

– Но, ако таа личност во вашите секс соништа е некој што навистина не ве привлекува, веројатно сакате на некој начин да ја имитирате или се восхитувате на нив, на нивната личност – објаснува тој.

Не треба да се грижите ако сте среќно во брак и сонувате да спиете со странци или со вашиот шеф.

Според Ловенберг, сексот во сон најчесто претставува желба да се поврзе со некој внатрешен аспект на таа личност, како особина или однесување, наместо нивното физичко тело.

Loading...

Еве 15 вообичаени соништа за секс

Секс со непознат или познаник

Ако сте сонувале за секс со странци или луѓе кои едвај ги познавате, можеби не сте сигурни што е тоа кај нив што ви се допаѓа или го сакате.

Во овој случај, Ловенберг предлага да погледнете што се издвојува кај вашиот карактер од соништата.

– Можеби е многу мускулест или нешто слично. Ако некоја карактеристика или особина навистина се истакнува во личноста во сонот, тоа е она што таа личност ви го претставува. Така, мускулите би ја претставувале вашата способност да бидете силни. Да се справувате со тешки ситуации и да мускулите низ нешто тешко“.

Секс со професор или шеф

Имајќи предвид дека спиењето со некого во сон честопати претставува желба за квалитет што го има таа личност, сонувањето за шеф или професор може да значи дека „сакате квалитети на шеф“, вели Ловенберг.

– Сакате повеќе авторитет, сакате да бидете главен и да носите посилни одлуки. Може да биде и дека сакате да бидете во добри односи со вашиот шеф или да се поврзете со него на некој начин за да ве почитуваат – објаснува тој.

Секс со бивши

Не е невообичаено да сонувате за бившите, а ако спиете со нив, најочигледната причина е што едноставно може да ви недостигаат.

– Особено ако сте во сушен период или ако моменталната врска не ве исполнува – истакнува тој.

Можеби ви недостасуваат некои елементи од таа поранешна врска или едноставно сакате да имате со кого да имате таков однос.

Loading...

Секс со сегашниот партнер

Ловенберг истакнува дека сонувањето за секс со сегашниот партнер е доста вообичаено, но сепак треба да внимавате на деталите од сонот.

– Каде беше? Имаше ли разговор помеѓу вас или некој друг специфичен елемент во сонот? Затоа што тие детали веројатно ќе дадат повеќе информации за тоа што неодамна сте го поврзале или разговор што неодамна сте го имале – истакна таа.

Секс со пријател

Ако сте сонувале дека спиете со пријател, тоа не значи дека сте потсвесно заљубени во него.

– Понекогаш се работи за поврзување или зближување на некое психолошко или емоционално ниво. Дали неодамна сте имале интимен, откривачки разговор или сте поминале низ слично искуство? – истакна Ловенберг.

Според тоа, овој сон би бил одраз на тоа како сте се поврзале или, можеби, како сакате да се поврзете.

Секс со славна личност

Овде е јасно – сакаме нешто што тие сакаат или некои нивни карактеристики.

Можеби ги сакаме и карактеристиките на ликот што славната личност го прикажува, особено ако ги гледаме во улога.

Секс на јавно место

Сосема е вообичаено да сонувате за секс на јавно место или некаде надвор, а најважна од се е локацијата.

Loading...

– Околината на односот, без разлика што се случува, е многу важна. Важно е да се обрне внимание бидејќи ја претставува идејата за тоа каде сте во животот и во вашето срце и ум и што чувствувате – рече таа.

Јавен секс во сон, според тоа, може да претставува преокупација со статус или признание.

И во зависност од тоа со кого спиете, можеби барате признание за квалитетите што ги има таа личност.

Сексуални соништа во бањата

Ако сонувате за секс во бањата, Ловенберг вели дека можеби имате – област од вашиот живот каде што треба малку да се исчистите и разведрите.

Партнерот во овој сон може да биде порака од вашата потсвест. Порака Дека ако го прифатите однесувањето на таа личност во вашиот живот.

Сексуални соништа во кујната

Во кујната се работи за готвење и храна, па ако имате секс таму во сон, „обично е добар знак дека нешто се подготвува“, вели Ловенберг.

Loading...

– За ум кој сонува, кујната би значело дека смислувате некоја идеја или проект што ќе ве исполни емотивно и ќе ве нахрани психолошки, а можеби и финансиски – истакнува тој.

А вашиот партнер во вашиот сон, објаснува таа, е клучот за квалитет или однесување што можете да го интегрирате во себе за да го отфрлите вашиот проект.

Сексуални соништа за БДСМ

Ако BDSM се појавува во вашите соништа, постојат неколку начини на кои можете да го набљудувате.

Прво, размислете дали вие сте тој што доминира или сте доминирани во сонот и запрашајте се како се чувствувате за тоа.

Во некои случаи, овој сон може да значи дека на некој начин сте премногу тешки кон себе, вели Ловенберг.

Loading...

Тоа може да значи и дека сакате поголема контрола во некоја област од вашиот живот. Или дека сакате некој друг да ја преземе контролата. Тоа може да значи и дека сте заинтригирани од можноста и сакате да ја испробате.

Соништа за орален секс

Ако сонувате за орален секс, Ловенберг вели дека овие соништа обично имаат врска со комуникацијата бидејќи оралниот секс се прави преку устата.

– Секој сон поврзан со устата речиси секогаш ќе биде поврзан со начинот на кој комуницирате во реалниот живот во последно време. Затоа, оралниот секс може да биде резултат на многу интимен разговор – објаснила таа.

Треба да внимавате и кој дава, а кој прима во сонот. Тоа ќе биде поврзано со тоа кој го започнал или кој треба да го започне разговорот, додава тој.

Мастурбација соништа

Соништата за мастурбација може да се однесуваат на неколку различни работи. Како прво, вели Ловенберг, може да бидете во суво време и вашето тело да реагира на тоа.

Loading...

Но, освен тоа, додава таа, може да биде и дека сте задоволни со себе, поради некое вистинско животно достигнување.

Меѓутоа, ако често сонувате за мастурбација, забележува таа, тоа би можело да одрази дека во последно време можеби сте биле малку премногу фокусирани на себе.

– Може едноставно да биде вашата потсвест која ви кажува дека треба сами да решите нешто, на пример на работа или дома – додава таа.

Тројки или оргии

Ако сонувате за тројки или оргии, Ловенберг вели дека овие соништа се однесуваат на област од вашиот живот што се случува премногу и треба да се рационализира.

– Овој сон може да ви каже дека сега треба да се фокусирате на една работа. Имате многу работи што сакате да ги постигнете, затоа фокусирајте се само на една работа во исто време, објаснува таа.

И во некои случаи, додава Ловенберг, овие соништа може да се однесуваат и на неодлучност или на повеќекратни насоки во кои би можеле да одите.

Loading...

Во тој случај, вели таа, треба да донесете одлука, да изберете насока и да тргнете.

Соништа за пропуштање секс

Во некои случаи, може да сонувате дека ќе имате секс со некого, но тогаш тоа не се случува, вие сте прекинати во вашиот сон или личноста едноставно заминува.

Овие соништа се однесуваат на чувството дека нешто во вашиот реален живот е недостижно или нешто што не можете да го постигнете.

– Може да открие дека едноставно никогаш немате можност за нешто што сакате да го постигнете, но исто така може да биде поврзано со некоја област од вашиот живот во која едноставно не можете да најдете задоволство, како што е работата – објаснува таа.

Соништа за несакани напади или минати сексуални трауми

Иако соништата за секс можат да бидат забавни, па дури и пријатни, има, се разбира, случаи на сонување за несакани напади или сексуални напади. Особено ако сте биле жртва на сексуално насилство во минатото.

Loading...

Ако сте доживеале каков било вид сексуална траума, Ловенберг вели дека кошмарите за настанот може да бидат симптом на ПТСН. Ттреба да се решат од професионалец за ментално здравје.

Меѓутоа, ако овој сон не изгледа поврзан со некои реални искуства од минатото, може да се чувствувате под доминација или притисок од некој што се обидува да манипулира со вас.

Да, соништата за секс се нормални

Како што веќе споменавме, соништата за секс се неверојатно чести – и да, тие се сосема нормални.

Истражувањата дури покажуваат дека околу четвртина од луѓето сонуваат за секс еднаш месечно.

И нема родова дискриминација, тие ги доживуваат двата пола приближно подеднакво.

– Не постои едноставен начин да се утврди точно зошто ги гледаме соништата што ги сонуваме. Но, она за што повеќето експерти се согласуваат е дека соништата се под влијание на надворешни фактори. На пример температурата, положбата на спиење, ‘рчењето на партнерот. Но, и внатрешните фактори како стресот, анксиозност, размислувања за денот и ред други состојби – изјави сексологот Џиџи Енгле.

Од гледање напорен романтичен филм пред спиење, дури и спиење на стомак. Многу фактори можат да предизвикаат сон за секс.

Наместо да се грижите зошто сте го сонувале тој сон, обидете се да разберете што се обидува да ви каже.