Снепчет воведува нови правила за намалување на сајбер вознемирувањето

Сподели со своите пријатели

Снепчет повеќе нема да дозволува анонимни пораки од други апликации што се поврзуваат со неговата платформа. Компанијата соопшти дека иако повеќето луѓе ги користат овие функции на забавен и сосема соодветни начини, признава дека другите би можеле да ги користат за лоши намери.

Loading...

Отсега, другите апликации кои сакаат да им овозможат на луѓето да комуницираат преку интеграција на Снепчет ќе треба да имаат регистрирани корисници со видливи кориснички имиња и идентитети.

Минатиот мај, Снепчет заклучи две апликации кои дозволуваа анонимни пораки надвор од платформата за развивачите на Снеп Кит. Одлуката е донесена набргу по поднесената тужба за смртта на тинејџер кој наводно бил малтретиран преку апликации, Јоло и ЛМК.

ПРОЧИТАЈТЕ И:  А кој ќе плати за фарбањето? (ФОТО)

 

 

Од повеќе од 1.500 програмери кои имаат пристап до Снеп Кит, околу 2% ќе бидат погодени од оваа политика. Друга промена на правилата ќе влијае на 3% од развивачите на Снеп Кит: апликациите за наоѓање пријатели ќе бидат ограничени на оние на возраст од 18 и повеќе години. Снеп ја носи оваа промена за да ги заштити помладите корисници и да обезбеди комуникација помеѓу блиските пријатели кои веќе се познаваат.