Што сè плаќате кога купувате авионски билет?

Сподели со своите пријатели

Дали сметате дека авионските билети се скапи? Дали знаете кои трошоци се кријат зад нивната цена?

Порталот „Бизнис инсајдер“ на своите читатели им дава одговор на овие прашања, на пример повратен билет од 300 долари, за лет на линија помеѓу градовите Пеори, во американската држава Илионис, и Рали во Северна Каролина.

Loading...

Порезите и таксите чинат 21,2% од вкупната цена на билетот, односно 63,35 долари: 7,5% од цената е стандардниот порез, а 4,5 проценти изнесува надокнада која се наплаќа на секој аеродром на кој авионот слетува.

Летот од Пеори до Рали и назад имал само едно слетување во Чикаго, па таа надокнада е наплатена четири пати.

Четири пати мора да се плати и такса за полетување и слетување, која изнесува 4,10 долари.

На крајот, тука е безбедносен порез во износ од 5,60 долари, кој во авиосообраќајот во САД се наплаќа од 2001 година.

Ако се изземат даноците и надокнадите, основната ена на авионскиот билет е 235,65 долари. Од тој износ компаниите плаќаат гориво и исплаќаат плати на своите вработени.

Кога се знае дека големи авиони, како на пример Боинг 747, во секунда троши околу четири литри, а по чат околу 15.000 литри гориво, чија цена се движи од 900 долари по тон, се станува појасно.

Иако примерот е за САД, начинот на формирање на цената е сличен низ целиот свет.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *