Што ќе се случи ако престанете да ја миете косата?

Сподели со своите пријатели

Распространети се многу гласини дека миењето на косата е штетно, ја прави подложна на промени, цветање и на крајот – комплетно оштетување. Да, но како да не се капеме? Многу луѓе на социјалните мрежи споделуваат дека правеле експеримент со тоа. Не ја миеле косата неколку недели и резултатите биле импресивни.

Што може да се случи, ако престанеме да ја миеме косата?

Косата најверојатно ќе престане да се мрси
Кризниот период на маснотија трае некое време, потоа застанува. Косата постепено ќе престане да произведува природни масла, со што косата ќе се исчисти, ќе се освежи и ќе блесне.

Најважно е дека фоликулите на косата во коренот на влакното ќе се негувани добро.

Од главата ќе почне да се носи непријатна миризба
Неизбежно е – сепак косата и сиот скалп се покриени со природни масла, продуцирани од лојните жлезди по глава. Ниту телесната миризба не е пријатна.

За да ја прикриете миризбата, мијте ја косата со вода, оцет и сода бикарбона. Тие ќе ја сокријат смрдеата и намалат секрецијата на масла.

Цветањето ќе се намали
Не само што косата нема да цвета толку многу и толку често, но и нема и да се крати толку, бидејќи ќе биде спасена од десикацијата наречена секојдневен шампон. Колку и да ја негувате косата со балсами и маски, нема како да ја заштитите од штетното влијание на шампонот, фенот, пресатаза коса и временските услови.

Влакното ќе стане погусто
Во бројни шампони има хемикалии кои ги отстрануваат природните масла од косата, ги заменуваат со хемикалии кои го прават влакното тенко и слабо.

Запирањето со употребата на шампон ќе ја направи косата повторно густа и здрава, дури и погуста.

Бојата на косата ќе се задржува повеќе
Дамите кои ја бојадисуваат косата во црвени или темни тонови, знаат колку брзо првичната осветленост се измива. Ако престанете да користите конвенционални шампони, тоа нема да се случува веќе.

Полесно ќе се плете косата
Кога косата е измиена и исушена од шампоните, таа тешко се плете. Ако сепак ја оставите во природниот нејзин изглед ќе ви е многу полесно да си правите плетени фризури, бидејќи косата е многу послушна и жива.


Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.