Сеул: Наскоро нуклеарна проба на Северна Кореја

Сподели со своите пријатели

Северна Кореја ќе ја изврши првата нуклеарна проба од 2017 година од 16 октомври до 7 ноември, соопшти јужнокорејската разузнавачка служба во извештајот доставен до парламентарната Комисија за разузнавачки активности.

Loading...

Пратеникот на владејачката партија народна моќ, Јо Санг-беом, изјави за новинарите дека во извештајот се вели дека Северна Кореја ги завршила подготовките за нуклеарна проба на полигонот Пунге-ри.

Од 2006 до 2017 година на тоа полигон биле извршени шест подземни нуклеарни проби.

Точното време на тестирањето, според Јонхап, ќе биде одредено во зависност од настаните во Кина и САД.

„Националната разузнавачка служба посочи дека Северна Кореја ќе изврши нуклеарна проба во периодот помеѓу 20-тиот Конгрес на кинеската комунистичка партија на 16 октомври и општите избори во САД на 7 ноември“, рече Ју.