Се разбуди најголемото легло на змии во светот (видео)

Сподели со своите пријатели

Илјадници змии се разбудиле од зимската хибернација која траела цели осум месеци. Секоја година на пролет змиите во канадската провинција Манитоба имаат еден несекојдневен ритуал.

Илјадници од нив излегуваат од пештерите во последната недела во април, а најмногу во втората недела од мај. Причината поради која излегуваат е парењето.

Има поголем број мажјаци и побргу излегуваат за разлика од жените, па парењето оди отежнато. Секоја женка раѓа по 30 нови змии, па кога ќе ги погледнете сите на едно место изгледа застрашувачки.

Инаку змиите во септември повторно се враќаат во пештерите.

 

Loading...